READING

Playlist literar: Murakami – scriitorul care...

Playlist literar: Murakami – scriitorul care trebuie ascultat

Cînd a sunat telefonul, fierbeam spaghete în bucătărie și fredonam Coțofana hoață a lui Rossini, care tocmai se transmitea la radio. Consider că muzica aceasta se potrivește perfect cu prepararea bucatelor. – „Cronica păsării-arc”

Este imposibil să citești măcar o carte de Haruki Murakami și să nu-i observi pasiunea pentru muzică. Piesele sale preferate inundă rutina personajelor, pătrunde pe nesimțite în casele și mașinile lor, în cafenelele sau barurile unde-și beau whisky-ul.

Cărțile sale – una dintre cele mai renumite purtând numele unei piese de Beatles – „Norvegian Wood” (n.r. Pădurea norvegiană) – sunt înțesate cu o vastă gamă de referințe muzicale, de obicei jazz sau piese pop americane. Bunăoară, titlul cărții „Tsukuru Tazaki cel fără de culoare și anii săi de pelerinaj” este o referință la suita lui Franz Liszt „Ani de pelerinaj” care joacă un rol important în nuvela lui Murakami, iar „Kafka pe malul mării” nu este un titlu închinat renumitului scriitor nihilist Kafka, ci o piesă simbolică compusă de personajul scriitorului.

Îmi încropesc o cină frugală cu ce găsesc prin frigider, apoi pun din nou „Kafka pe malul mării.” Stau pe scaun cu ochii închiși și mi-o imaginez pe doamna Saeki la nouăsprezece ani cântând acest cântec în studioul de înregistrări, acompaniindu-se la pian. Mă gândesc la sentimentele pătimașe pe care le avea în timp ce cânta, la cât de neașteptat au fost secerate printr-un act de violență absurdă. Discul se termină, acul se ridică și brațul revine la locul lui. – „Kafka pe malul mării”

Dar aceste mențiuni ale operelor muzicale în cărțile lui Murakami au un impact semnificativ nu doar pentru cititori. Imediat după ce „Sinfonietta” și-a făcut apariția în renumitul roman 1Q84, muzicianul Leoš Janáček a vândut într-o săptămână mai multe discuri decât în ultimii 20 de ani.

Pasiunea lui Murakami pentru muzică se conturează  în anii 1970, pe când era proprietarul unui bar de jazz din Tokyo. Tot din acea perioadă datează și biblioteca impresionantă a scriitorului cu discuri de muzică clasică, jazz, rock și pop. La momentul actual, Murakami deține peste 10.000 de discuri. „Singurele mele pasiuni erau cărțile și muzica” – menționează adesea scriitorul.

Murakami spune că scrisul și jazz-ul cer eforturi asemănătoare. Ambele au nevoie de un ritm natural, constant. Pentru literatură asta ar însemna împerecherea cadenței și cuvintelor într-o armonie perfectă. „…Printr-un anumit canal ascuns, istoria se dezvoltă de la sine. Tot ce se cere de la autor, e să prindă acest flux”, spune Muramaki într-un interviu.

Găsiți mai jos cîteva surse cu piesele care se regăsesc în cărțile autorului. Evident, încercați să le ascultați în timp ce lecturați una din cărțile lui Murakami. Combinația este fascinantă!

Site-ul personal al scriitorului: http://haruki-music.com/#

Spotify: https://open.spotify.com/embed/user/sdmeslow/playlist/6pEMWyjkKbufHyRZ7QZiaS

Youtube: https://www.youtube.com/watch?list=PLhZsEks2qBMoy7gD0PZQSGguiYcuEFDCs&v=lGZH6Gs5L1o

Sursa pozei: www.pinterest.com 

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE