READING

(Playlist literar) Piese muzicale inspirate de Cha...

(Playlist literar) Piese muzicale inspirate de Charles Dickens și „A Christmas Carol”

După playlist-uri inspirate de romanele 1984, Minunata lume nouă și Divina Comedie, Ilona și Octavian ne surprind iarăși cu o serie de piese, dar care, conform acestei perioade magice din an, au grijă să ne aducă spiritul Crăciunului în case. 

Aflându-ne în perioada sărbătorilor de iarnă, nu putem nega că vom auzi la fiecare colț de oraș o piesă despre Crăciun sau despre cât de bine va fi în noul an. Noi venim iarăși cu un input (sperăm) valoros în educarea gustului muzical în baza cărților pe care le citești.

De această dată am decis și noi să creăm un playlist poate mai pop, pe alocuri mai diferit și mai cu glumițe, în baza cunoscutului „Colind de Crăciun” de Charles Dickens, cartea care este menită să schimbe viziunile celor ce duc un mod de viață egoist și avar. Colindul prezintă istoria lui Ebenezer Scrooge, un om mizantrop de dimensiuni inimaginabile, însă viața căruia a luat o întorsătură neașteptată în momentul în care a fost vizitat de cele trei spirite ale Crăciunului. Acestea i-au arătat trecutul, prezentul și viitorul lui Scrooge în contextul morocănelii lui. Nu ne dorim să vă facem prea multe spoilere. Iată de ce purcedem la „furnizarea” unui playlist mai diferit, decât de obicei.

Chiar dacă „Colind de Crăciun” a inspirat apariția unor comori în cinematografie și teatru, nuvela nu prea este reflectată în industria muzicală. De asta selecția noastră de piese poate fi asociată mai degrabă cu unele pasaje din carte. Playlistul nostru e divers și-ți va fi pe plac. Promitem. Acesta conține atât piese cunoscute la nivel mondial, cât și bijuterii muzicale mai puțin explorate, poate chiar sfâșietoare. La fel ca și unele momente importante ale nuvelei.

„Don’t Shoot Me Santa” de The Killers, piesă apărută în albumul (Red) Christmas EP în 2011, este perfect pentru pasajele în care apar cele trei spirite, în special cel al Viitorului. În piesă, exact ca și în nuvelă, Santa și spiritul Viitorului au un scop comun – de a aduce la cunoștință eroului principal că modul său de viață este cumva imoral și lipsit de etică. Astfel, Santa și spiritul Viitorului sunt judecătorii care au venit la eroii săi ca să-i ducă la un fel de judecată de apoi. Doar că Scrooge a avut minunata șansă să-și îmbunătățească viitorul, salvând vieți, iertând datorii și fiind aproape de familia pe care a evitat-o cu fervoare.

„I’ll be home for Christmas” este una din numeroasele (42) melodii dedicate Crăciunului în albumul Songs for Christmas de Sufjan Stevens (original de Michael Bubble). Acesta este, probabil, cel mai productiv si prolific artist al playlistului, când vine vorba de cantitatea de material care abordează subiectul și simbolistica Crăciunului. Sufjan are un stil care se asociază rapid cu spiritul sărbătorilor, datorită modului în care sunt orchestrate sunetele specifice sărbătorilor în melodii, cum ar fi de clopoței, acompaniați de accente la banjo și augmentate de vocile corului feminin, care dau senzația de colind. În această piesă este redată istoria unui soldat care comunică familiei sale că o să ajungă acasă de Crăciun, dar ultimul vers relevă că aceast fapt se va întâmpla doar în visul lui. În mod similar, Scrooge, după vizita celor trei spirite, începe să înțeleagă valoarea acestei sărbători și că cel mai bun mod de a petrece acest timp este cu oamenii apropiați.

În „Peace on Earth”, interpretată în cadrul emisiunii „Bing Crosby’s Merrie Olde Christmas” din 1977 de către David Bowie și Bing Crosby, găsim ideile pe care ne-am obișnuit să le auzim în toate piesele de Crăciun – bunătatea, bunăstarea și grija față de cei mici. Scrooge, spre final de nuvelă, realizează cât de bine el își gestiona averea, dar cât de prost se atârna față de nepotul său și cât de conștient uita el de existența altor copii. Iată de ce, „Peace on Earth se potrivește extraordinar de bine cu emoțiile trăite de către Scrooge în pasajele finale ale Colindului. Scrooge merge la cina de Crăciun cu familia nepotului său, donează bani din propriul buzunar (un moment absolut inacceptabil în primele pagini) pentru cina familiei funcționarului său Bob Cratchit, dar și pentru tratamentul fiului acestuia, Tiny Tom. Exact ca și în piesă, el devine ambasadorul bunăvoinței și ajunge să trăiască în pace.

„The Christmas Song” de John Zorn si Mike Patton (original de Nat King Cole). Zorn este un compozitor multi-instrumentalist, autor a sute de albume care uimesc prin varietatea genurilor abordate. Patton nu îi cedează, la rândul lui fiind una dintre cele mai ocupate persoane în industria muzicii, recunoscut drept vocea cu cel mai mare interval pe care e capabil să-l acopere. Astfel, probabil o colaborare dintre cei doi era doar o chestiune de timp. Vocea lui Patton sună aici extrem de caldă în combinație cu improvizația de jazz.

„And so i’m offering a simple phrase

For kids from 1 to 92

Although it’s been said many times many ways

Merry Christmas, to you”

Într-un mod similar cu cartea, acest pasaj arată faptul că sărbătorile au, pentru majoritatea oamenilor, un mod comun și repetitiv de a fi petrecute. Probabil Scrooge dorea să scape de această rutină comună, întrucât, în opinia lui, sărbătorile doar te distrăgeau de la cel mai important lucru din viață – să lucrezi și să faci bani.

Iar dacă tot vă întrebați care ar fi fost motivele pentru care inima lui Scrooge era rece asemenea unei calote glaciare, avem noi câteva idei. Trecutul lui Scrooge n-a fost atât de miraculos, așa cum ne imaginăm că se întâmplă în familiile înstărite – era un renegat, fiind ignorat de prieteni. Tatăl lui nu-l iubea și, la o vârstă extrem de fragedă, l-a impus să lase școala și să moștenească afacerile de familie. Fiind o ființă nesigură, el a lăsat „aspirațiile nobile” să se prăbușească sub obsesiva idee de a câștiga bani. Munca a fost unicul lui refugiu, iată de ce și logodnica lui, Belle, l-a abandonat. Totuși, nu putem nega că fiecăruia din noi îi este frică să fie abandonat, iar psihicul lui Scrooge era atât de șubred, încât unicul său „tratament” sigur și de lungă durată era munca, cariera și păstrarea numelui său autoritar. Iată de ce piesa Christmas Will Break Your Heart de LCD Soundsystem s-ar potrivi perfect cu starea eroului în fiecare din istoriile povestite de către spiritul Trecutului.

„Everything is one big Christmas Tree” de The Magnetic Fields, trupa care a creat albume neobisnuit de lungi, cum ar fi 69 Love Songs și albumul de anul ăsta 50 Song Memoir, cu, respectiv, 69 și 50 de melodii, este o trupă de pop experimental/indie, dar și cu influențe care variază de la folk la elemente de shoegaze/noise. Piesa inclusă în playlist arată ideea generală a nuvelei în trei versuri:

Stop mumbling and cheer up

Put down the book, pick beer up

Why sit in your dark and lonely room?

Fiecare dintre noi are motive de a nu fi in the mood pentru sărbători sau de a fi frustrați, probabil, de așteptările prea mari față de acestea. Astfel, spiritele îl încurajează pe Scrooge să vadă valoarea sărbătorilor ca o oportunitate de a aprecia niște lucruri simple.

Iar dacă nu ți-e frică să verși o lacrimă, privește ecranizările Colindului. Din 1951 până în prezent au fost create cel puțin cinci lungmetraje în baza acestei nuvele. Cel mai recent este filmul de animație 3D creat de renumitul regizor Robert Zemeckis și e cu Jim Carrey în rolul principal. Poate nu e chiar cea mai bună ecranizare, dar filmul rămâne a fi fidel nuvelei în multe aspecte.

Studiul nostru muzical în baza Colindului îl încheiem aici. Nu uita să explorezi întregul playlist și să ne spui care e piesa ta preferată. Playlist-ul de pe Youtube diferă de cel de pe Spotify, așa că poți încerca să le asculți pe ambele. Îți urăm sărbători fericite și nu cădea în mrejele Ignoranței și Sărăciei – „Fereşte-te de amândoi si de toţi cei din stirpea lor!” 

Articol scris de Ilona Sergheevna și Octavian Fedco:

Youtube

Spotify

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE