READING

(Playlist literar) Piese muzicale inspirate de Div...

(Playlist literar) Piese muzicale inspirate de Divina Comedie

Și-ți este pe plac o carte. Și cu ușurință te lași pradă lumii ei. Și mai încerci să găsești unde-i sunt influențele ca să înțelegi cât de marcantă este cartea pentru tine.

Noi, Octavian Fedco și Ilona Sergheevna, sperăm că ne-ați așteptat cu un al doilea articol despre influența cărților asupra industriei muzicale. În articolul anterior, noi am încercat să demonstrăm prin exemple concrete cât de importantă este prezența distopiei 1984 de George Orwell în muzică. De data aceasta am săpat în trecutul mai îndepărtat, revenind la cărțile pe care le studiezi la literatura universală. Am ales să căutăm și să studiem muzica inspirată de Divina Comedie, partea Infernul de Dante Alighieri. Playlistul nostru, sperăm, te va instiga la mai mult citit, indiferent de profesie sau hobby.

Dacă-ți place muzica rock cu elemente de power rock și alte nuanțe electronice, atunci te îndemnăm să asculți A Fire Inside. Iar dacă e să discutăm la tema noastră, AFI în piesa Midnight Sun nu doar folosește un vers din traducerea engleză a Infernului în calitate de refren, și anume „Beyond and to all time I stand”, dar face referință și la volumul de poezii „Fleurs du Mal” (Florile răului) de poetul francez Charles Baudelaire. Dacă nu ai știut, „Fleurs du Mal” este inspirat din trilogia monumentală a lui Dante, iar AFI a încercat să includă într-o piesă atât dragostea trupei pentru Infernul, cât și imageria rece, dar vividă a morții prezente mai peste tot în epopee și poezie. Midnight Sun este un track ascuns din albumul Black Sails in the Sunset lansat în 1999.

Revenim și la Rage Against The Machine, căci muzica lor nu se rezumă doar la 1984. Piesa Roll Right, inclusă în albumul Evil Empire din 1996, conține o referință, parcă ascunsă, parcă vizibilă, la Infernul. Totuși, fanii lui Dante o găsesc cu siguranță, întrucât unde mai vezi referințe la cel de-al șaptelea cerc al Iadului? Mai ales că această referință este indicată în refrenul piesei. Astfel, „suspecții” din istoria piesei, adică ucigașii, bandiții, sinucigașii, care prin actul lor răspund situației politice existente, adepții blasfemiei și sodomiei sunt trimiși la cel de-al șaptelea nivel – râul de sânge, pădurea oribilă și nisipul înfocat.

După cum a fost menționat și în articolul anterior, albumul Hail to The Thief al trupei Radiohead este inspirat de Infernul lui Dante. În repetate cântece precum 2 + 2 = 5, Sit Down Stand Up și Sail to The Moon se găsesc referințe la versiunea creștină a raiului și iadului sau binelui și răului, Tom Yorke fiind influențat de fosta lui soție, Rachel Owen, care i-a și sugerat Divina Comedie. 

Simfonia Inferno, compusă de Franz Liszt, este scrisă în stil romantic. Se bazează pe călătoria lui Dante prin iad. Intenția lui Liszt era să compună lucrarea în trei mișcări – câte una pentru Inferno, Purgatorio și Paradiso. Cu toate acestea, Wagner l-a convins pe Liszt că niciun compozitor pământesc nu poate exprima cu fidelitate bucuriile Paradisului. Liszt a renunțat la cea de-a treia mișcare, dar a adăugat un corn Magnificat la sfârșitul celui de-al doilea.

Sfârșim playlistul nostru cu una dintre piesele noastre preferate. Rattle That Lock face parte din albumul ce poartă același titlu, lansat în septembrie 2015, și care aparține fostului chitarist și vocalist al irepetabilei trupe Pink Floyd – David Gilmour.

De această dată am dedicat un pic mai mult timp studiind vizualul piesei creat de compania londoneză Trunk Animation, sub conducerea creativă a grupului de design Aubrey Powell of Hipgnosis, care a lucrat și asupra imageriei iconice Dark Side of the Moon sau Wish You Were Here semnate de Pink Floyd.

Deși în versuri se vede clar că inspirația vine din Paradisul Pierdut al lui Milton, întrucât ele sunt ordonate de către Polly Samson, încă o soție de muzician dedicată trup și suflet literaturii, observăm devieri mici și la Infernul lui Dante prin pomenirea pătimașilor în versuri. Dacă privești atent vizualul piesei, observi pădurea sinucigașilor deja descrisă în prima piesă din articol. Să nu uităm că acest vizual este și un omagiu adus ilustrului artist francez Gustave Doré, care a creat lucrări semnificative în baza operelor de vază ce aparțin lui Dante, Milton sau Poe.

Totuși, playlistul este mult mai voluminos, iată de ce ți l-am pregătit din timp să-l asculți atunci când citești Infernul. Playlistul cuprinde simfonii, piese mai cunoscute și experimente poetico-muzicale. Savureză-l și nu uita că scopul nostru comun e să facem Moldova să citească!

Full Playlist:

Spotify: 

Articol scris de Octavian Fedco și Ilona Sergheevna.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE