READING

(Playlist) Piese muzicale inspirate de romanul 198...

(Playlist) Piese muzicale inspirate de romanul 1984

Știi senzația aia când asculți o piesă și-ți dai seama că face referințe simțitoare la o carte pe care ai citit-o? O cunoști, da? Noi, adică Octavian Fedco, student la Arhitectură și Urbanism și un amator de tot felul de muzică și cărți, și Ilona Sergheevna, omul care are o legătură extrem de strânsă cu textele din diverse medii, venim cu o modestă contribuție în spațiul muzical al portalului HaiBun.

Dacă ai citit 1984 de George Orwell, atunci playlistul pe care ți-l prezentăm chiar acum îți va fi pe plac. 1984 este, probabil, una dintre cele mai cunoscute cărți în ceea ce privește numeroasele sale mențiuni în media. Cartea este constant citată în muzică, industria cinematografică, show-uri, anime-uri, chiar și în alte cărți.

Referințele sunt într-atât de diverse, încât variază de la un episod SpongeBob (ep. 135) până la o Carte de Anthony Burgess (1985).

Primul în playlistul nostru este, bineînțeles, regretatul David Bowie. Controlul social totalitarist a fost o tematică de interes major pentru Bowie care s-a regăsit și în piesele We are the Dead, 1984 și Big Brother dedicate marii distopii. Bowie a tot încercat ani de zile să pună bazele primului musical 1984. Totuși, Bowie a abandonat proiectul pentru că urmașii lui Orwell i-au pus bețe în roate și piesele nu au ajuns decât să facă parte din cel de-al optulea album de studio – Diamond Dogs. Aparent, piesa 1984 a fost cea mai populară din acest set literar, fiind prezentă și în numeroase înregistrări video pe YouTube. Totuși, ne place mai mult We are the Dead pentru că aceasta descrie și momentul meu preferat din carte, când, SPOILER ALERT, eroii secvenței au fost prinși de către Poliția Gândirii (Thought police) și supuși diverselor chinuri, verificări și metamorfozări.

OH caress yourself, my juicy

For my hands have all but withered

Oh dress yourself my urchin one, for I hear them on the stairs

Because of all we’ve seen, because of all we’ve said

Dacă Ilona ar băga constant 5 copeici printre rândurile playlistului, atunci ea ar zice că 2 + 2 = 5 este una dintre piesele ei preferate din repertoriul Radiohead. Ba mai mult, aceasta este prima piesă prin care a descoperit creația trupei acum 10 ani. Un bun început, nu?

Hai să o spunem cum este, adunarea – această operație matematică – este punctul culminant al cărții. În mod normal am spune imediat că rezultatul acesteia este 4. Totuși, aici autorul a încercat să demonstreze cel mai simplu, chiar elementar, model de credință falsă pe care oamenii sunt supuși să o creadă – suma celor două cifre e 5. Și, bineînțeles, această dogmă este impusă prin diverse metode agresive – chinuri, instigare la frică și violență, trădare. Astfel, spre final, observăm cum personajele din 1984 cred orice prostii, acesta fiind cel mai vizibil exemplu de spălare de creieri.

I’ll lay down the tracks

Sandbag and hide

January has April showers

And two and two always makes a five

Referințe orwelliene, îmbinate armonios cu Infernul lui Dante, apar practic în întregime în Hail to the Thief, albumul în care este inclusă și piesa 2 + 2 = 5. Dacă tot e să rămânem la Radiohead, atunci referințe la 1984 apar și în piesa Karma Police care face parte din albumul OK Computer, marcând de curând 20 de ani de la lansare. Însăși îmbinarea de cuvinte Karma Police este o referință vizibilă la Thought Police din 1984.

Dacă nu ai știut, în albumul The Battle for Los Angeles de Rage Against the Machine, la fel, vei găsi o piesă cu un mesaj anti-propagandă. Testify critică mass-media, politica externă a SUA și, atenție, aluzia cea mai bine accentuată de la RATM: istoria SUA este scrisă mai mult pentru interese, decât pentru redarea obiectivă și realistă a evenimentelor.

Who controls the past now controls the future

Who controls the present now controls the past

Who controls the past now controls the future

Who controls the present now?

California Über Alles (ro. – „California, mai presus de tot”), piesă ce aparține trupei Dead Kennedys, pe lângă dubla remarcă la Big Brother și la titlul cărții, mai are și elemente satirice cu referire la prima strofă a imnului Germaniei ce conținea versul Deutschland über alles. Strofa, din motive politice, a fost eliminată după cel de-al Doilea Război Mondial. Satira prezintă o lume în care hipioții, cei mai împăciuitori oameni, sunt prezentați drept niște fasciști.

* Close your eyes, can’t happen here

Big Bro’ on white horse is near

*Now it is 1984

Knock-knock at your front door

It’s the Suede/Denim secret police

They have come for your uncool niece

Dacă-ți place prog rock-ul, mai ales ăla britanic, ascultă Eye in the Sky de The Alan Parson Project. A se asculta împreună cu intro-ul Sirius.

Deci, Eye in the Sky este, probabil, una din melodiile în care cel mai puțin te-ai aștepta să găsești o trimitere la 1984, întrucât nu este decât o piesă despre sfârșitul trist al unei relații. Totuși, refrenul este umplut cumva cu furie și indică că părtașul piesei este lipsit de libertate și securitate, la fel ca și eroii cărții.

I am the eye in the sky

Looking at you

I can read your mind

I am the maker of rules

În Only People de John Lennon, printre cele mai importante subiecte de pace și schimbare pentru un viitor mai bun, s-a strecurat și o idee din 1984.

And we can’t be denied with woman and man side by side

Make no mistake it’s our future we’re making

Bake the cake and eat it too

We don’t want no big brother scene

Dacă e să vorbim și despre referințe directe la carte, cum ar fi preluarea unor linii textuale, atunci îl pomenim pe El-P, membru de bază al trupei Run the Jewels. El-P, în albumul său solo Fantastic Damage, a folosit câteva pasaje din 1984 în piesa Accidents Don’t Happen.

O’Brien: How does one man assert power over another?

Winston: By making him suffer

O’Brien: Exactly

If you want a vision of the future…imagine a boot stamping on a human face

Matthew Bellamy, frontmanul Muse, a declarat că albumul lor The Resistance din 2009 este în întregime influențat de către romanul lui Orwell. Piesa Resistance descrie realitatea eroilor principali din distopie, adică a lui Winston Smith cu Julia, și încercarea lor de a evada din coșmarul lumii în care trăiesc.

Is our secret safe tonight?

And are we out of sight

Or will our world come tumbling down?

Will they find our hiding place

Is this our last embrace

Or will the walls start caving in?

Melodia Citizen Erased din albumul Origin of Symmetry este, de asemenea, scrisă în baza cărții.

Și finalizăm playlistul cu Judas Priest, piesa Electric Eye. Atenție! A se asculta cu intro-ul The Hellion. Rob Halford, vocalistul trupei, exprimă frica spionării oamenilor prin sateliți artificiali și posibilitatea guvernului de a urmări fiecare pas al nostru.

Up here in space,

I’m looking down on you

My lasers trace everything you do

You think you’ve private lives, think nothing of the kind

There is no true escape, I’m watching all the time

 Aici ia sfârșit micul nostru studiu muzical în baza distopiei 1984 și cartea care trebuie să fie un must-read al fiecărei generații. Noi vrem să facem Moldova să citească, iată de ce fiți mai atenți la ceea ce ascultați.

Întregul playlist poate fi ascultat aici:

Articol scris de Octavian Fedco și Ilona Sergheevna.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE