READING

(Playlist) Rock and roll în cărțile lui Stephen Ki...

(Playlist) Rock and roll în cărțile lui Stephen King

Ce muzică era aia? Ceva vesel, ușor săltăreț. M-a făcut să mă gândesc la Christy și la vremurile de demult, când fusesem nebun după ea. Când fusesem nebuni unul după celălalt. Da-di-daam…Da-di-da-da-da… Glenn Miller să fie? (11.22.63)

Pasiunea lui King pentru muzică este una bine cunoscută. Nu există carte în care autorul să nu fi menționat versuri din piese celebre sau artiști de calibru. Iar cele mai multe ori, muzica din fundalul textelor este folosită pentru a cimenta perioada de timp în care acționează eroul. Bunăoară, acțiunea romanului Joyland este setată în anul 1973. Devin, personajul principal, ascultă Pink Floyd și The Doors. La un moment dat m-am prins că fredonam, în timpul lecturii, Riders on the Storm sau Us and Them.

În Ținuturile pustii, a treia carte din seria științifico-fantastică Turnul Întunecat, King menționează piesa Velcro Fly de ZZ Top. Tot acolo se regăsește și piesa Paint It Black de The Rolling Stones.

În romanul 11.22.63, King își amintește cu melancolie, în numele personajului, de piesa lui Troy ShondellThis Time, dar și de Boogie Shoes de K.C. and The Sunshine Band. Iar personajul principal, cel care călătorește în timp pentru a opri asasinarea lui J.F.K., își ia la un moment dat pseudonimul John Lennon.

Îmi amintesc toate astea cu mare claritate: perdelele care dansau, prespapierul din piatră netedă de râu. This time la radio, înserarea prelungă pe care ajunsesem s-o iubesc. (11.22.63)

Alegerea acestor piese nu este întâmplătoare. King este un fan declarat al muzicii rock de prin anii 50-60. Într-un interviu pentru BBC, autorul spune că „AC/DC este cea mai bună trupă de rock și blues din toate timpurile”. În același interviu, scriitorul mărturisește: „Întrebarea care definește o persoană este… Beatles sau Stones? În anii 70 am avut multe discuții cu rockerii puritani care urau din măduvă muzica disco. Apoi m-am gândit că dacă o fi să mă urască oamenii pentru gusturile mele muzicale, va trebui să mă învăț să trăiesc cu asta.”

De fapt, King are o slăbiciune și pentru muzica clasică, funk sau jazz. Pasiuni pe care le-am compilat în playlist-ul de mai jos:

1. Frank Sinatra – Come Fly With Me (Piesa apare în romanul Doctor Sleep).

2. The Spinners – The Rubberband Man (Piesa apare în romanul IT).

3. Bruce Springsteen – Born in the U.S.A (Piesa apare în romanul IT).

4. The Staple Singers – Respect Yourself (Piesă apărută în romanul Mr. Mercedes).

5. Tammy Wynette – Stand by Your Man (Apare în romanul The Dead Zone)

6. The Rascals – Good Lovin (Apare în romanul Desperation).

7. Bob Dylan – Tombstone Blues (Apare în romanul Carrie).

8. Roger Miller – King of the Road (Apărut în romanul Misery).

9. Chuck Berry – Nadine (Apărut în romanul The Stand).

10. Steve Miller – The Joker (Apărut în romanul Jocul lui Gerald).

Dacă aveți și voi o piesă preferată din romanele lui King, nu ezitați să ne scrieți despre asta în comentarii. Enjoy!

PC: www.bbc.co.uk

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE