READING

Pragmatismul cărților de non-ficțiune și de ce mer...

Pragmatismul cărților de non-ficțiune și de ce merită să le citești

Experiența mea de cititoare a început cam de prin îndepărtatul an 2000, când pentru prima oară pășeam pragul școlii în clasa întâi, iar periplul meu a început, în mod firesc, cu povești și basme tradiționale. Au urmat ani buni de absorbție constantă a literaturii ficționale, care rămâne, cu desăvârșire, marea mea dragoste, fapt datorat în mare parte dorinței mele de a mă înconjura de frumos, de mirific.

Dar articolul meu de azi vine să aducă în fața voastră câteva argumente în favoarea literaturii non-fiction. O apariție inovativă pe piața editorială, această categorie a reușit să cucerească atenția publicului din varii motive. Eu m-am lăsat dusă de val în tandem cu mai mulți prieteni, atunci când apăruse moda pentru Kiyosaki, Carnegie sau Napoleon Hill. Cert este că acest curent ia amploare tot mai mult pe fundalul globalizării și modernizării generale.

Totuși, nu pot să nu menționez faptul că această categorie literară este oarecum umbrită de imaginea nefastă a unor pseudo-oameni de știință sau antreprenori, care au reușit să vândă iluzii angro. Cert este că această nișă reprezintă o tendință în permanentă evoluție, permițând cititorilor să intre în contact direct cu cele mai diverse teme de actualitate și efect.

Am decis că un top eficient de motivare a atenției dumneavoastră asupra acestui segment publicistic ar reprezenta o marjă bună de selectare a anumitor titluri sau curente din acest domeniu. Deci, de ce citesc non-ficțiune?

1. Este o metodă bună de relaxare a cogniției înainte să purcedeți la un roman sau nuvelă – apelez la astfel de cărți motivaționale, la memorii sau jurnale, atunci când apetitul meu literar este prea epuizat de stilistica ficțională.

2. Pot obține aptitudini și interese noi – asta poate suna bizar, dar niciodată nu veți ști ce aduce o astfel de carte cu sine. De exemplu, „Tată bogat, tată sărac” al lui Kiyosaki nu m-a îmbogățit peste noapte, dar mi-a oferit un început bun pentru gestiunea finanțelor personale, iar Carnegie în cartea sa „Cum să câștigi prieteni și să influențezi oameni” a reușit să suscite interesul meu pentru tehnici de comunicare.

3. Pot descoperi prototipuri umane demne de urmat – Sigur, aspirăm spre individualitate și originalitate, dar de cele mai multe ori avem nevoie de un imbold pentru a ne regăsi, așa că citind istoriile unor oameni de succes vom avea parte de o doză nestăvilită de inspirație sau optimism. La acest capitol am notat rezonanța unor biografii precum „Coco Chanel” de Edmonde Charles-Roux sau studii emoționale ale autoarei Małgorzata Domagalik în tandem cu Janusz Leon Wiśniewski.

4. Este o metodă ușoară de a descoperi țări și culturi diverseAcest plus este specific cărților și ghidurilor turistice, care nu doar ne pot servi drept itinerarii viitoare, ci ne fac cunoștință, ridicând cortina tainelor, cu locuri exotice și popoare neobișnuite.

5. Iar pe final, cărțile non-ficționale sunt o metodă bună de profesionalizare continuă. Acest lucru este pe larg apreciat de tinerii antreprenori, juriști sau freelanceri, care pot prelua tehnici de lucru inovative, dar și stiluri interesante de dezvoltare în segmentul lor de activitate.

Dacă aceste puncte vor reuși să vă incite la astfel de lecturi, atunci veți face o alegere bună, mai ales că în lumea întreagă non-ficțiunea este deja privită ca o integrală invariabilă din cultura generală a oricărui specialist.  Nu pot să trec cu vederea și câteva târguri de carte specializate în acest profil și care vin să demonstreze interesul crescând pentru aceste lucrări practice:

1. Non/fictio№ – târg organizat anual în Moscova, care întrunește de fiecare dată circa 20 de țări participante și este dedicat în totalitate acestor genuri scriitoricești (n.r. Международная ярмарка интеллектуальной литературы non/fictio№);

2. BookExpo America – una din cele mai mari platforme de lansare pentru edituri și cu vânzări prodigioase de carte non-ficțiune;

3. Gaudeamus și Bookfest Româniaam decis să scriu despre ambele, deoarece, în afară de perioadă, ele nu se deosebesc substanțial. În cadrul acestor târguri găsiți diverse lucrări științifice și motivaționale de la edituri precum: Trei, RAO sau Curtea Veche.

4. Bookfest Chișinău care a reușit să creeze o punte peste Prut pentru editurile românești, inclusiv și pe domeniul non-ficțional.

Așa că data viitoare când faceți shopping livresc sau mergeți la bibliotecă, nu ezitați să alegeți un titlu diferit de cele cu care v-ați obișnuit.

Comentarii

comentarii


Mi-am topit inima în cerneală și am de gând să o vărs pe foaia ta, zi de zi. Nu-mi pasă dacă vei face din ea un avion spre vise. Știu că oricum voi avea bilet în primul rând. Follow on Instagram @Corinutza007

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE