READING

Premiul Nobel pentru Literatură 2017. Cine sunt fa...

Premiul Nobel pentru Literatură 2017. Cine sunt favoriții din acest an

Suntem iarăși în acea perioadă a anului când se împart premiile literare. Recent am anunțat lista scurtă a celor nominalizați la Man Boker Prize, iar acum o să vă zic despre nominalizații la Premiul Nobel pentru Literatură 2017.

De fapt, nicio listă oficială nu există. Comitetul desemnat pentru oferirea premiului nu dezvăluie cine sunt cei nominalizați, însă presa și casele de pariuri mereu au favoriți și aici încep speculațiile.

De vreo 5 ani toți stau cu ochii pe Haruki Murakami, el fiind unul dintre preferați și în 2017. Murakami e un fel de Leonardo DiCaprio, doar că al Premiului Nobel, iar dacă Leo a luat anul acesta Oscarul, poate ia și Murakami Nobelul? Rămâne să vedem.

Dacă ne uităm pe lista casei de pariuri Ladbrokes, vedem următorii favoriți:

  • Ngugi Wa Thiong’o
  • Haruki Murakami
  • Margaret Atwood
  • Ko Un
  • Yan Lianke
  • Amos Oz

Pe listă se regăsesc și alte nume faimoase: Joyce Carol Oates, Philip Roth, Milan Kundera, Elena Ferrante, Julian Barnes, Salman Rushdie, chiar și românul Mircea Cărtărescu.

Cei 18 membri ai Comitetului trebuie să aleagă candidatul dintre aproximativ 350 de aplicanți din lumea întreagă. Laureatul de anul trecut, Bob Dylan, a trezit multe comentarii, certuri și dubii în privința selecției, mai ales că acesta nu a venit cu niciun răspuns timp de mai multe zile după ce a fost desemnat câștigător și nici nu s-a afișat la ceremonia de înmânare a premiului. Acest gest, Per Wastberg, membrul Academiei, l-a numit „nepoliticos și arogant”. Ca să vă domolesc curiozitatea, vă zic că Dylan și-a luat premiul, patru luni mai târziu, în cadrul unei ceremonii private.

Chiar dacă în fiecare an pariez pe Murakami, mă întreb, care e șansa ca premiul să-i fie oferit lui Eminem? El tot a contribuit semnificativ la „crearea unor expresii poetice inedite pentru tradiția muzicală a Americii”. E și el o candidatură bună, dacă judecăm după laureatul de anul trecut.

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură 2017 va fi anunțat la data de 5 octombrie la ora 13:00 (ora Suediei).

Premiul Nobel este oferit din 1901, iar până acum a fost decernat unui număr de 113 scriitori, dintre care doar 14 sunt femei. Premiul este acordat unui scriitor pentru munca sa de o viață, nu pentru o lucrare particulară. Procesul de selecție începe cu strângerea nominalizărilor (de regulă, sunt aprox. 200). Dintre acestea se întocmește o listă de 30 de nume. Apoi alta din 5 nume, după care membrii Comitetului au la dispoziție întreaga vară pentru a cerceta și afla totul despre munca autorilor nominalizați. În septembrie urmează votul și anunțarea cîștigătorului.

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE