READING

Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat scr...

Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat scriitorului Kazuo Ishiguro

Comitetul Nobel a decis că în acest an premiul pentru Literatură trebuie să fie acordat scriitorului britanic Kazuo Ishiguro,“who, in novels of great emotional force, has uncovered the abyss beneath our illusory sense of connection with the world”.

Născut în Nagasaki (1954), Japonia, autorul a migrat la o vârstă fragedă cu familia în Anglia. Este cotat drept unul dintre cei mai tari scriitori contemporani, având la activ patru nominalizări la Man Booker Prize și marele premiu, tot în cadrul acestui prestigios concurs, pentru nuvela Rămășițele zilei. În același timp, revista The Times l-a plasat pe locul 32 în lista celor mai influenți scriitori britanici începând cu anul 1945.

A scris 7 nuvele, nenumărate scenarii și proză scurtă. Una dintre cele mai citite cărți ale sale este Să nu mă părăsești publicată în 2005, romanul fiind chiar ecranizat în 2010.

Au existat mai mulți pretendenți la premiu, asta deși Comitetul nu face publică lista nominalizaților. Totuși, casele de pariuri au continuat să facă speculații, iar printre preferați s-au numărat Ngugi Wa Thiong’o, Haruki Murakami, Margaret Atwood, Ko Un, Yan Lianke și Amos Oz.

Amintim că Nobelul de anul trecut a fost luat de Bob Dylan pentru „crearea unor expresii poetice inedite pentru tradiția muzicală a Americii”.

Premiul Nobel este oferit din 1901, iar până acum a fost decernat unui număr de 113 scriitori, dintre care doar 14 sunt femei. Premiul este acordat unui scriitor pentru munca sa de o viață, nu pentru o lucrare particulară. Procesul de selecție începe cu strângerea nominalizărilor (de regulă, sunt aprox. 200). Dintre acestea se întocmește o listă de 30 de nume. Apoi alta din 5 nume, după care membrii Comitetului au la dispoziție întreaga vară pentru a cerceta și afla totul despre munca autorilor nominalizați. În septembrie urmează votul și anunțarea cîștigătorului.

PC: www.huckmagazine.com

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE