READING

Recomandări de carte de la 7 autori basarabeni

Recomandări de carte de la 7 autori basarabeni

Lista ta de lecturi s-a epuizat ori ai una care nu se mai sfârșește, dar continui s-o completezi? Fie prima sau a doua variantă, credem că recomandările de mai jos merită să ajungă în biblioteca ta, tocmai pentru că vin din partea celor care scriu și scriu bine, unde mai pui că un scriitor meseriaș a citit cu duiumul și știe să-și selecteze pe sprânceană cărțile pentru lectură.

Moni Stănilă:

E greu. Doar cinci. Hai să împărțim: Bibilia — oricine am fi și orice am crede. Din literatura universală: Frații Karamazov de Dostoievski, Călătorie la capătul nopții de Celine, Toba de tinichea a lui Grass, Patericul egiptean, Ulise de James Joyce.

Nu sunt singurele, sunt primele care mi-au venit în minte. Nu e frumos că l-am lăsat pe tușă pe fascinantul Faulkner. Sunt foarte mulți autori extrem de importanți. Din literatura română: tot. A nu se rata dintre cele mai vechi Jurnalul fericirii lui Steinhardt și Urmuz.

Tatiana Țîbuleac:

De ce fierbe copilul în mămăligă – Aglaja Veteranyi; Dear Life – Alice Munro; Solenoid – Mircea Cărtărescu; On Chesil Beach – Ian McEwan; Москва – Петушки – Венедикт Ерофеев.

Iulian Ciocan:

Mario Vargas Llosa, pentru fantezia debordantă şi poveştile fermecătoare. Victor Erofeev, pentru capacitatea uluitoare de a desăvîrşi o situaţie prin folosirea unor detalii relevante, aparent insignifiante. Robert Penn Warren pentru puterea de a spune ceva esenţial despre eul profund al omului prin explorarea metodică a cotidianului.

Igor Guzun:

Când mi se cere să recomand o carte sau trei autori preferați, recomand o bibliotecă. Iar aici, ca excepție, voi spune trei nume de scriitori pe care îi îmbrățișez cu toate cărțile pe care le-au scris până acum și le-am aplaudat, când le-am închis, apoi le-am deschis iar, iar pe cei care sunt încă în viață, și cu următoarele. Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Andreï Makine, Haruki Murakami, Matei Vișniec, Boris Akunin și Khaled Hosseini.

A, sunt 7, dar mă angajasem să spun 5, când m-ai rugat 3. Scuze, dar e bine că nu suntem limitați la spațiul de hârtie într-un ziar sau revistă, iar dacă dintre acestea vor dori să republice discuția, vom face împreună cu tine o versiune de maxime minime. 

Dumitru Crudu:

Dacă ar fi să recomand trei autori din Republica Moldova, printre ei ar fi neapărat Alexandru Vakulovski, Moni Stănilă și Igor Guzun. Dacă ar fi să recomand trei autori din România, m-aș gândi în primul rând la Radu Pavel Gheo, Ovidiu Nimigean și Bogdan Alexandru Stănescu, dar dacă ar fi vorba să aleg trei autori din literatura universală, printre ei i-aș include pe Ciabua Amiredjebi, Cehov și Kundera.

Vitalie Vovc:

Este o întrebare la care întotdeauna refuz să răspund. Cred că sunt unul care citește relativ mult, cel puțin mult peste „media naţională” (ceea ce nu-i o mare ispravă, în treacăt fie spus) și aș comite mari nedreptăți dacă aș face o selecție. Cu atât mai mult că aș putea aduce cu ușurință chiar și zece autori români care m-au impresionat și marcat prin scrierile lor. Voi încumeta totuși să deviez puţin întrebarea şi să vin cu trei nume pe care-i consider indispensabili în special pentru acei din Basarabia care încumetă să scrie câte ceva: Vasile Vasilache, Aurel Busuioc, Vladimir Beșleagă. Vorbim de clasici. Nu poți scrie în rusă fără a-l fi citit pe Cehov, Tolstoï sau Dostoievski. Nu poți scrie în franceză fără al fi citit pe Flaubert, Stendhal, Hugo sau Zola… Îi pomenesc pe acești trei autori basarabeni fiindcă nu poți scrie în Basarabia și mai cu seamă despre Basarabia fără a-i fi citit. Îi pomenesc aici și pentru acei cititori de peste Prut care ar merita să-i cunoască. Știu că mă expun aici, căci literatura nu poate și nu trebuie să rămână ancorată în modele, or tocmai basarabenii sunt deseori acuzați de „tradiţionalism”, „mioritism” și câte și mai câte, dar pentru a „sparge tiparele” trebuie să știi ce spargi, nu?

Maria Pilchin:

1. Alesandro Baricco, eseistul şi romancierul, este fascinant, este ceea de ce are nevoie acum literatura. 2. Denis de Rougemont, un autor fascinant care a spus cam totul despre „Iubire şi Occident”.  3. Jorge Luis Borges. Aici nu cred că mai este nevoie să comentez. Ordinea este, de altfel, una inversă. Ultimul e, de fapt, primul.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE