READING

Recomandări de cărți cu povești pentru copiii de p...

Recomandări de cărți cu povești pentru copiii de până la 12 ani

Deseori ne-am ciocnit cu întrebarea „de ce nu scrieți și niște recomandări de cărți pentru copii?”. Zis și făcut. De această dată ne-am orientat către cărțile cu povești, iar în articolul viitor promitem să revenim și cu niște cărți pentru dezvoltarea personală a copilului. Dar să nu fugim înaintea trenului. Iar cum cunoștințele noastre în materie de povești se termină la Scufița Roșie și Cenușăreasa (exagerat nițel), în parte pentru că asta am citit în copilărie, am mers la librăria editurii Litera, convinse că vom găsi acolo titluri faine.

Începe lista noastră cu Vulpea și Steaua de Coralie Bickford-Smith. Pe lângă faptul că este o ediție de lux (în viziunea noastră) și are o copertă pe care vrei s-o ții acasă în văzul tuturor, cartea mai spune și o poveste captivantă. Într-o pădure întunecată trăiește o vulpe și unica ei prietenă este o stea. În momentul în care steaua dispare, vulpea este nevoită să înfrunte întunericul în singurătate… Cartea nu are foarte mult text, în schimb copilul se va putea pierde prin marea de ilustrații. Recomandată copiilor până la 8 ani.

O altă carte fantastică și care a făcut furori pe piața internațională este Povești de seară pentru fete rebele de Elena Favilli și Francesca Cavallo. Dintotdeauna ni s-au spus istorii despre prințese, cum acestea își găsesc dragostea și cam atât. Acum fetițele vor avea șansa să citească istorii ale unor femei puternice care și-au urmat visele. Găsești aici regine, inventatoare, pictorițe, scriitoare, partizane, femei astronaut sau prim-ministru. Se recomandă fetițelor cu vârsta cuprinsă între 3 și 10 ani.

Într-o carte splendid ilustrată au fost adunate și poveștile marilor povestitori români, Mihai Eminescu, lon Creangă și loan Slavici. Copilul va descoperi o lume fantastică cu zâne, zmei, căpcăuni și Făt-Frumos. Se recomandă copiilor până la 8 ani.

De Aventurile baronului Münchhausen de Rudolf Erich Raspe probabil au auzit toți, de asta suntem convinse că și copiii tăi vor fi nespus de bucuroși să-l descopere pe acest personaj satiric. Se recomandă copiilor până la 12 ani, dar credem că această vârstă este un convențională pentru că Münchhausen a fost inspirat și „plămădit” după tipajele politicienilor care au trăit în perioada autorului.

Sherlock Holmes și cazul giuvaierului albastru, scrisă după povestirea originală a lui Sir Arthur Conan Doyle, îi va ține pe micuți lipiți de carte. Ilustrațiile sunt faine și textul este machetat în blocuri mici care vor încuraja lectura. Iar povestea, de la sine înțeles, este captivantă pentru micii exploratori. Dar cum altfel mai pot fi istoriile lui Conan Doyle? Se recomandă copiilor până la 12 ani.

Cartea Cele mai frumoase povești de seară este perfectă pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani. Cele 138 de povești ilustrate sunt clasificate tematic în funcție de personaje. Bunăoară, zmei, zâne, roboți, spiriduși, animale. Așa copilul va putea să aleagă rapid ceea ce îi place. Din aceeași serie face parte și 365 de povești cât să-ți ajungă o istorie pentru fiecare zi din an.

Tot la Litera mai găsești și colecția cu cele mai frumoase povești scrie de Andersen, Frații Grimm și Perrault recomandate pentru copilașii de până 10 ani.

Iar la final, un mic bonus. Pentru copilașii cu vârsta de 2-6 ani este recomandată cartea Cele mai frumoase poezii pentru copii de Aurora Georgescu și cu ilustrații de Tony Wolf. Poeziile prezintă întâmplări nostime cu animăluțe care s-ar putea să-l distreze pe micuț, dar și să-l învețe.

– Apar stelele! Hai la somn,

Noapte toți micuții dorm!

De mânuță a mia oară,

Frățior și surioară

Merg cu mama să îi culce,

Să le fie somnul dulce.

Cloșca puii și-i adună

Și le spune noapte bună.

Pe un pat curat de paie

Mielu-adoarme lângă oaie,

Iar vițelul dezmierdat

Lângă vacă s-a culcat.

Liniștea-i acum deplină,

Doar stelele mai dau lumină,

Vrând să spună tuturor

Noapte bună, somn ușor!

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE