READING

Recomandări de nuvele scurte pentru cei care nu au...

Recomandări de nuvele scurte pentru cei care nu au niciodată timp

Nu ai timp pentru „Război și Pace” sau „Muntele Vrăjit”? Crezi că viața trece pe alături din această cauză, la fel ca și cărțile bune? Nu te întrista! Sunt o mulțime de cărți cu proză scurtă sau nuvele de dimensiuni mici care ar putea să te ajute. Acum încearcă și găsește o scuză mai bună, decât vreme puțină, pentru a abandona lecturile.

În aceeași ordine de idei, venim și noi cu o listă de sugestii care ar putea să-ți scurteze vremea la pauza de masă, înainte de culcare, stând la o coadă într-un magazin ori poate chiar să-i motiveze și pe cei care nu citesc deloc.

1. Bătrânul și Marea de E. Hemingway (176 p., editura Polirom);

Bătrânul Santiago vrea să iasă în larg la pescuit, după aproape trei luni de muncă fără rezultate. Într-un final, prinde un pește uriaș și între cei doi începe o luptă pentru existență. O istorie despre condiția umană, destin și demnitate.

2. Șoareci și oameni de J. Steinbeck (160 p., editura Polirom);

Subiectul acestui roman este, în aparență, simplu, dar și socant. Acțiunea se petrece în circumstanțele Marii Depresii, când foștii fermieri au fost nevoiți să se mute dintr-un loc în altul pentru a-și menține existența. Steinbeck folosește acest peisaj pentru a-și construi personajele, pe George și Lenny. Cei doi prieteni, pe fonul izolării și al singurătății, caută să-și îndeplineacă visul. Cel de a câștiga bani pentru propria fermă.

3. Poveste de Crăciun de C. Dickens (144 p., editura ART);

Cartea lui Dickens spune povestea lui Ebenezer Scrooge, un bătrân ursuz și neprietenos, care urăște pe toată lumea și Crăciunul.

4. Locatarul Himeric de R. Topor (176 p., editura Nemira);

Trelkovsky este un tânăr de vreo 30 de ani care caută o locuinţă ieftină și-o găseşte în proprietatea domnului Zy. De aici și până la dezastru mai sunt doar câțiva pași. Nuvela asta ciudată are să te țină cu sufletul la gură.

5. Porțile Percepției. Raiul și Iadul de A. Huxley (184 p., editura Polirom);

Huxley descrie în „Porţile percepţiei” toate amănuntele călătoriei sale în lumea paralizantă a drogurilor, dar și efectele pe care aceste neuroexcitante le-au avut asupra corpului și creierului său.

6. Colonia Penitenciară de F. Kafka (134 p., editura Moldova);

Colonia Penitenciară este o scurtă povestire care se învârte în jurul aceleiași teme prezentate și în „Procesul”. Kafka scrie despre un explorator care călătorește în mai multe țări pentru a vedea care sunt regulile de funcționare a tribunalelor. Într-un final, ajunge pe insula Colonia Penitenciară pentru a asista la o execuție.

7. Masca morții roșii de E.A.Poe (160 p., editura Tritonic);

În condițiile în care lumea moare din cauza ciumei, prințul Prospero decide să organizeze un bal mascat în cele șapte camere ale palatului. La miezul nopții apare însă un invitat care încalcă toate regulile prințului, iar Prospero, în încercarea sa de a afla cine este străinul, descoperă o mască imaterială și că însuși Moartea i-a venit la bal.

8. Straniul caz al doctorului Jekyll și al domnului Hyde de R. L. Stevenson (160 p., editura Minerva);

Straniul caz al doctorului Jekyll şi al domnului Hyde este un roman de groază cu un substrat filozofic. Pornind de la curiozitatea de a înţelege dualitatea umană, doctorul Jekyll creează o mixtura care îi oferă posibilitatea să devină doi indivizi total diferiți. Unul întruchipează bunătatea, iar altul cele mai rele trăsături.

9. Inima Întunericului de J. Conrad (160 p., editura Polirom);

Charles Marlow, personajul narator, aflat la bordul unei ambarcaţiuni care navighează pe Tamisa, le povesteşte mateloţilor despre experienţa sa ca transportator de fildeş în Congo.

10. Apa neagră de J.C. Oates (176 p., editura Polirom);

Această nuvelă este strigătul disperat al tinerei Kelly Kelleher, rămasă captivă într-o mașină condusă de un senator american. Potrivit criticilor, cartea lui Joyce Carol Oates „invocă o Americă împotmolită în propria ei apă neagră – sex, putere și cinism”.

BONUS:

1. Îngerașul purta fustă mini de N. Spătaru (125 p., editura Junimea);

Cartea de proză scurtă a scriitorului basarabean Nicolae Spătaru surprinde lumea satului românesc prin intermediul unor situații amuzante sau stranii, reliefând niște personaje memorabile „cu pasiunea unui antropolog”.

2. Salutări lui Troțki de D. Crudu (158 p., editura Universul).

Dumitru Crudu descrie în cartea lui de proză scurtă, Salutări lui Troțki, o lume din cotidian și o face prin intermediul unor situații debordant de sincere și amuzante, apelând la „un limbaj savuros”.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE