READING

6 orașe ale literaturii desemnate de către UNESCO...

6 orașe ale literaturii desemnate de către UNESCO

UNESCO a pornit, în 2004, o inițiativă numită Orașele Literaturii pentru a promova dezvoltarea socială, economică și culturală a orașelor din țările dezvoltate și cele care se află în curs de dezvoltare. Orașele Literaturii, desemnate de UNESCO, colaborează împreună pentru a construi parteneriate globale puternice: încurajarea schimburilor literare, crearea de inițiative interculturale și dezvoltarea legăturilor literare locale, naționale și internaționale. Fiecare oraș este dedicat promovării excelenței în literatură la nivel local, implicând cetățenii într-o cultură dinamică a cuvintelor.

Orașele care primesc acest titlu întrunesc următoarele criterii:

1. Găzduiesc evenimente literare și festivaluri dedicate literaturii care promovează autorii autohtoni și cei străini;

2. Au biblioteci, librării și centre culturale publice sau private care păstrează, promovează și diseminează literatura autohtonă și cea de peste hotare;

3. Literatura, poezia și teatrul au un rol important în dezvoltarea culturii orașului;

4. Sectorul editorial traduce operele literare din diferite colțuri ale lumii;

5. Apelează la mijloace de comunicare tradiționale și noi în promovarea literaturii și au o piață literară consolidată.

 

Iar pentru că turiștii din noi sunt întotdeauna în căutare de noi destinații literare, am adunat în acest articol 6 orașe ale literaturii și începe lista cu Edinburgh.

Edinburgh, Scoția

Edinburgh a devenit primul Oraș al Literaturii. Aici s-a născut micuțul vrăjitor care a cucerit generații întregi și tot aici a apărut cel mai renumit detectiv din lume. Orașul iubește atât de mult literatura, încât este practic „tatuat” cu ea. Aici se află cel mai mare monument din lume în onoarea lui Sir Walter Scott, gara principală, Waverley, fiind numită după nuvelele sale. Chiar și cărămizile care alcătuiesc parlamentul scoțian proclamă citate literare. Pentru iubitorii de literatură acest oraș organizează excursii literare, iar fanii lui Harry Potter se pot bucura de excursia „Pe urmele micului vrăjitor”.

Melbourne, Australia

Melbourne a fost numit al doilea Oraș al Literaturii în august 2008. Melbourne are cea mai largă rețea de edituri din Australia și găzduiește patru festivaluri literare: Festivalul scriitorilor din Melbourne, Festivalul de poezie Overload, Alfred Deakin Innovation Lectures și Emerging Writers’ Festival. Anume în bibliotecile din Melbourne se fac cele mai multe împrumuturi de cărți, comparativ cu alte orașe din Australia.

Granada, Spania

Granada este un vechi oraș din sudul Spaniei și se întinde la baza munților Sierra Nevada. Acesta a fost un centru de literatură secole întregi. Nu este surprinzător faptul că palatele din Alhambra, cel mai renumit monument din Grenada, întruchipează una dintre cele mai deosebite colecții de poezii care au fost construite vreodată în piatră. Inscripțiile complicate arabe sculptate în tavan, coloane și pereți conțin poezii și versete din Coran. Tot în Grenada peste 10.000 de oameni participă la Festivalul anual de poezie Festival Internacional de Poesía de Granada.

Dublin, Irlanda

Dublin a fost desemnat Oraș al Literaturii în iulie 2010 și este adesea asociat cu James Joyce. Totuși, aici au trăit și laureații Nobel precum George Bernard Shaw, W.B. Yeats, Samuel Beckett și Seamus Heaney. Tot Dublic i-a dăruit pe Oscar Wilde și Bram Stoker. Acestui oraș îi aparține cel mai scump premiu literar din lume pentru o singură lucrare – premiul internațional IMPAC Dublin Literary Award.

Reykjavík, Islanda

Islanda are cele mai multe cărți publicate pe cap de locuitor, decât orice altă țară din lume. Instituțiile de învățământ din Reykjavík, editurile, librăriile și asociațiile literare se reunesc periodic pentru a sponsoriza și organiza o serie de evenimente literare pe tot parcursul anului, toate acestea pentru a celebra importanța scrisului, a artei și a culturii în oraș. Reykjavík găzduiește aproape toate instituțiile culturale din Islanda, inclusiv Harpa Reykjavík și Centrul de Conferințe și oferă un program incredibil de festivaluri de artă și evenimente literare pe tot parcursul anului, cum ar fi Festivalul luminilor de iarnă, Festivalul Internațional de Literatură pentru Copii, Festivalul Internațional de Film de la Reykjavik, Festivalul de modă Reykjavik, Design March și Ingólfshátíð Viking Festival.

Iowa City, S.U.A.

Orașul este cunoscut pentru că îi aparține prima instituție publică de învățământ superior din Iowa State din cadrul Universității din Iowa fondată în 1847. Iowa City are, de asemenea, o serie de festivaluri tematice legate de literatură pe parcursul anului, printre care și Iowa City Book Festival.

Dacă îți planifici o călătorie în timpul apropiat, sper că acest articol te-a inspirat și lista ta de locuri „must see” s-a mărit cu alte câteva destinații.

MPC: www.blogs.nottingham.ac.uk

Comentarii

comentarii


Sarcasmul este pasiunea mea. Cărțile sunt hobby-ul meu. Dragostea – frigiderul meu mereu gol. De ce gol? Păi, țin dietă.

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE