READING

Scriitoarele care au schimbat istoria și literatur...

Scriitoarele care au schimbat istoria și literatura

Femeile au scris încă din cele mai vechi timpuri, dar abia pe la sfârșitul secolului XX textele lor au început să fie echivalate cu cele ale bărbaților. Au fost excepții pe care teoreticianul Pierre Boudieu le-a numit miraculeuse, referindu-se la Simone de Beauvoir și George Sand, femei care au reușit să se impună și să se facă auzite într-o societate patriarhală, așa încât s-ar părea că asta a fost posibil pentru orice scriitoare. Dar sigur că nu a fost așa și aceste exemple, oricât ar fi de inspiraționale, le putem numi chiar anomalii.

Multe dintre ele au scris cu pseudonime bărbătești, altele au acceptat să rămână anonime pentru a-și vedea textele citite, dar până la urmă au existat și femei care au reușit să răstoarne istoria literaturii și astăzi vreau să scriu despre ele.

Sappho este considerată prima scriitoare publicată din Grecia Antică. Poemele ei au fost comparate deseori cu cele ale lui Homer și însuși Platon i-a lăudat textele. În plus, Horațiu i-a imitat niște poeme, reușind să introducă în literatură poeziile cu metru safic.

 Sappho. PC: www.healyourlife.com

Julian of Norwich a intrat în istoria drept prima femeie care a publicat o carte în limba engleză, aproximativ în anul 1395, și astăzi mai este considerată una dintre cei mai importanți mistici anglicani. În plus, cartea Revelations of Divine Love a fost acceptată și ridicată în slăvi de către biserică.

 Julian of Norwich. PC: www.reform-magazine.co.uk

Despre rolul femeii în societate a scris și Christine de Pisan, una dintre cele mai mari scriitoare din epoca medievală. Timp de 30 de ani, atât cât a durat cariera sa de scriitoare, aceasta a scris peste 300 de poeme. Cea mai recunoscută carte este Le Livre de la Cité des Dames din 1405 în care construiește un oraș alegoric al femeilor.

 Christine de Pisan. PC: www.en.wikipedia.org

Anne Bradstreet este una dintre cele mai proeminente figuri din literatura engleză colonială și este considerată prima scriitoare publicată în America. A scris despre politică, istorie, medicină și teologie.

 Anne Bradstreet. PC: www.criticalflame.org

O altă scriitoare și persoană publică remarcabilă a fost Mary Wollstonecraft, mama celebrei Mary Shelley. Născută în 1759, Mary Wollstonecraft a fost un pioner în revendicarea drepturilor femeilor din Marea Britanie. În cea mai faimoasă lucrare, A Vindication of the Rights of Woman, ea a scris despre faptul că femeile merită aceeași educație și aceleași oportunități ca și bărbații.

 Mary Wollstonecraft. PC: www.sheroesofhistory.wordpress.com

Harriet Beecher Stowe, cunoscută pentru romanul Coliba unchiului Tom (1852), a fost o altă aboliționistă feroce care a criticat sclavia. Romanul, care detailează realistic viața sclavilor, a devenit cea mai vândută carte din secolul 19 în întreaga Americă.

 Harriet Beecher Stowe. PC: www.pulitzer.org

George Sand, mare poetă și nuvelistă din secolul 19, a șocat aristocrația franceză purtând haine bărbătești și fumând în public. Socialista încerca să spargă orice stereotip legat de femei din societatea franceză a acelor vremuri.

 George Sand. PC: www.thefamouspeople.com

Edith Wharton a fost prima femeie care a câștigat premiul Pulitzer pentru literatură după ce a scris cartea Vârsta Inocenței. Ea deseori puncta că este o mare meșteriță în a vorbi despre politică, dar camuflată cu un umor spiritual.

 Edith Wharton. PC: www.nybooks.com

Simone de Beauvoir a fost una din scriitoarele secolului XX care a avut un rol crucial în mișcarea feministă franceză și nu doar. Cartea sa Al Doilea Sex examina rolul femeii în societate de-a lungul timpului și a ajutat la înțelegerea diferențelor dintre studiul rolurilor de gen versus sexualitate.

 Simone de Beauvoir. PC: www.bbc.co.uk

Virginia Woolf, pe lângă toate textele sale revoluționare, a mai fost și o aprigă luptătoare pentru drepturile femeii. O dovadă în acest sens este eseul O cameră separată în care scria că o femeie trebuie să aibă banii ei proprii și o cameră doar a ei dacă vrea să scrie și a teoretizat viața surorii lui Shakespeare.

 Virginia Woolf. PC: www.independent.co.uk

Maya Angelou este probabil cea mai faimoasă scriitoare africană-americană a secolului XX. Ea a distrus orice stereotipuri după ce a publicat cele șase volume autobiografice cu o structură netradițională și a schimbat complet genul. A scris despre teme tabu precum rasă, politică și egalitatea sexelor.

 Maya Angelou. PC: www.oprah.com

Alice Walker este prima femeie de culoare care a câștigat Premiul Pulitzer pentru literatură și care a lăsat omenirii una dintre cele mai importante lucrări în literatura americană, Culoarea Purpurie.

 Alice Walker. PC: www.alicewalkerfilm.com

Radclyffe Hall este scriitoarea engleză care a spart zidurile pentru literatura lesbiană în 1928 după ce a publicat romanul Fântâna singurătății. Chiar dacă romanul nu era unul sexual explicit, a fost supus unui proces de judecată pentru obscenitate în Marea Britanie care a rezultat cu distrugerea tuturor copiilor. A fost publicată mai târziu în America după un proces îndelungat de judecată.

 Radclyffe Hall. PC: www.registryofpseudonyms.com

Selecția mea este una pur subiectivă, așa cum sunt foarte multe scriitoare care merită să fie menționate aici: Murasaki Shikibu, Margery Kempe, Mary Sidney, Margaret Cavendish, Lucy Hutchinson, Anne Bradstreet, Aphra Behn, Mary Astell, Anne Finch, Charlotte Lennox, Elizabeth Carter, Mary Wortley-Montagu, Catherine Macaulay, Ann Radcliffe, Maria Edgeworth, Jane Austen, Mary Shelley, Elizabeth Barrett Browning, Surorile Brontë, Florence Nightingale, Julia Ward Howe, George Eliot, Edith Sitwell, Emily Dickinson, Louisa May Alcott, Anna Ahmatova, Vera Brittain, Selma Lagerlof, Agatha Christie, Iris Murdoch, Doris Lessing, Sylvia Plath, Germaine Greer, Angela Carter, Harper Lee, Ayn Rand, Margaret Atwood, Toni Morrison, Joyce Caroll Oates, Alice Munro, Zadie Smith și multe altele.

Completați lista în comentarii și hai să le citim pe aceste autoare în măsura posibilităților măcar pentru a înțelege cum stăm cu orânduirea în această lume.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE