READING

Sfaturi sovietice pentru gospodinele moderne din „...

Sfaturi sovietice pentru gospodinele moderne din „Carte pentru fetițe”

Eu m-am născut în Moldova independentă și n-am simțit atât de acut trecerea de la grafia chirilică la cea română precum a fost în cazul părinților mei. Dar așa s-a întâmplat că unele cărți din perioada sovietică s-au mai păstrat în casa noastră. Și cum apucăturile de bibliofil nu mă lasă să mă debarasez de ele, ne-am gândit că ar fi potrivit să mai răvășim amintirile și să scriem despre cele mai memorabile și amuzante cărți din acea perioadă.

Volumul care mi-a dat bătăi de cap este „Carte pentru fetițe”, care reprezintă o enciclopedie pentru viitoarele gospodine, așa cum menționează și autoarea în prefață. Apărută la editura Literatura artistică din Chișinău în anul 1988, cartea a fost tipărită în tocmai 100.000 de exemplare (astăzi un tiraj obișnuit de carte la prima tipărire nu va depăși 1.000 de exemplare). Deci, 100.000 de femei au avut de unde învăța meserie.

galerie11

Structurată în cinci capitole, această biblie sovietică pentru gospodine are răspuns practic pentru orice. Începe foarte promițător cu sfaturi despre cum să-ți aranjezi masa de lucru, regulile elementare de igienă și rețetele bucatelor tradiționale moldovenești.

galerie10

Sfatul despre cum să te păzești de tigaia încinsă sună în modul următor: „Te sfătui să croiești o astfel de cârpușoară-apucătoare. Pune în trei o bucată de materie mai veche. O parte a peticului poate fi de 15 cm, iar cealaltă de 20 cm. Partea cea mai scurtă o tivești de jur-împrejur. Iar capetele cele mai lungi le coși împreună. În așa fel vei obține un rulou, pe care o să-l îmbraci pe coada tigării. În caz dacă totuși te frigi, unge repede locul cu ceai tare, cu o soluție de permanganat de potasiu, sau cu apă de colonie”.

galerie8

Autoarea merge mai departe și mizează pe sentimentul de vinovăție când pune titlul pentru capitolul doi, probabil pentru că în perioada sovietică până și bebelușii erau gospodine din fașă: „Cum ți-i casa, așa-i și masa”. Dacă nu știi cum să ștergi praful, cum să ai grijă de flori sau haine, răspunsurile detaliate le găsești în această carte.

galerie2

Deprinde-te să speli podelele, scrie autoarea: „Bineînțeles, nu vrei să semeni cu Tania, care n-a fost în stare să spele podeaua în clasă. Dar spălarea podelei, ca și orice alt lucru, are nevoie nu numai de deprindere și îndemânare, ci și de o sistemă oarecare. Trebuie să te concentrezi și să faci totul domol, fără grabă, să te deprinzi o dată și pentru totdeauna să muncești conștiincios”.

galerie7

Capitolul trei îndeamnă să ai grijă de tine pentru că „o fetiță neglijentă nu poate fi frumoasă”. După câteva sfaturi despre igiena corpului, autoarea trece și la călcatul hainelor. Deci, stați așa! „Vrei ca soțul, tatăl sau fratele să-ți spună întreaga săptămână mulțumesc?” Încearcă să-i uimești: „Dacă-i așa atunci citește atent această pagină și adă în ordine pantalonii tatălui tău și al fratelui mai mare. Întâi curăță-i cu peria cum se cuvine, apoi întoarce-i pe dos și calcă bine locurile de la genunchi care s-au deformat. Pe urmă pregătește o soluție din două linguri cu apă și două cu oțet. Cu această soluție trebuie să înmoi locurile de pe pantaloni, pe unde trec dungile – în față și în spate”.

galerie6

Capitolul patru te îndeamnă să fii sănătoasă și sprintenă: „Dar ce înțelegi tu prin frumusețe? Bunăoară, dacă fetița e și durdulie, și cam adusă pe spate, și neîndemânatică, despre ce frumusețe mai poate fi vorba? Nu-i vor ajuta acestei fetițe nici pieptănătura originală, nici rochia cusută la modă, nici pantofii eleganți din picioare… Să fii frumoasă – înseamnă să fii vioaie, zveltă și cu mersul ușor. E frumoasă acea fetiță care face sport regulat, mai ales gimnastică”.

galerie9

La capitolul cinci petrecem vesel și fără griji: „Pentru o serată a artiștilor amatori din școală s-ar putea pregăti un număr de estradă foarte amuzant. Să zicem, chiar pentru o serată închinată zilei de 8 martie! Fie ca acest număr să se numească Corul gospodinelor vesele”.

galerie5

Dar cum gospodină mare n-am devenit, am avut grijă măcar să desenez deasupra ilustrațiilor originale. Dar asta nu poate fi valabil și pentru voi. Nu vă uitați la formalismul sovietic din carte, dar bucurați-vă bărbații, spălați podelele, faceți sport pentru frumusețe și formați Corul gospodinelor vesele.

galerie4

Și nu uitați: „Orice muncă e de folos, dar lenevia e periculoasă”.

Tu mai ții acasă astfel de cărți? Dacă da, atunci povestește-ne în comentarii și noi vom avea grijă să scriem despre ele într-un alt articol.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE