READING

Studiu: Ce spune tipul preferat de literatură desp...

Studiu: Ce spune tipul preferat de literatură despre personalitatea ta

Îți place să citești thrillere, reviste despre știință sau cărți motivaționale? Toate preferințele tale au o legătură nemijlocită cu personalitatea ta și asta a fost demonstrat în studiul publicat în revista Reading Psychology în 2010 de către cercetătorii Nicola S. Schutte și John M. Malouff.

Cercetătorii au analizat preferințele a 251 de respondenți adulți, rugându-i să evalueze pe o scară de 5 puncte genul de literatură preferat. De asemenea, respondenții au fost rugați să indice cât timp petrec aceștia citind săptămânal. Din cele 21 de genuri propuse, 8 au avut un indice ridicat, așa încât cercetătorii le-au grupat în componente:

1. Prima componentă poate fi descrisă ca și pasiunea pentru ficțiunea captivantă și include nuvelele mystery, thrillerele, detectivele, cele științifico-fantastice sau fantasy, ficțiunea istorică și horror.

2. A doua componentă poate fi descrisă ca o preferință pentru cultură și cuprinde articolele legate de cultură în ziare, reviste și cărți de literatură clasică.

3. A treia componentă este relaționată cu preferința pentru lecturile științifice și include rapoarte științifice din ziare sau reviste, cărți despre științe sociale, fizică sau biologie.

4. A patra componentă denotă preferința pentru lecturile religioase.

5. A cincea componentă poate fi descrisă drept preferința pentru lecturile despre fenomene, împrejurări și fapte, în special, biografiile, cărțile de istorie și cărțile „cum să”.

6. A șasea componentă vizează ziarele și revistele care se focusează pe celebrități sau cărți romantice.

7. A șaptea componentă reflectă preferința pentru ziare și reviste satirice sau comicsuri.

8. A opta componentă, cea finală, reliefează preferința pentru evenimentele actuale și include ziarele care scriu despre întâmplările actuale la nivel mondial sau național.

În funcție de răspunsurile respondenților, cercetătorii au mizat pe cele 5 mari trăsături de personalitate (n.r. Big Five personality traits), precum extraversiunea, agreabilitatea, conștiinciozitatea, stabilitatea emoțională și deschiderea, stabilind că:

  • Persoanele cu o deschidere mică manifestă interes pentru prima componentă, ficțiunea captivantă.
  • Persoanele cu o deschidere mare manifestă interes pentru a doua componentă, preferința pentru cultură.
  • Persoanele cu o deschidere și conștiinciozitate mare manifestă interes pentru a treia componentă, preferina pentru literatura științifică.
  • Persoanele cu o agreabilitate înaltă și extraversiune scăzută manifestă interes pentru a patra componentă, literatura religioasă.
  • Persoanele cu o conștiinciozitate mare și stabilitate emoțională înaltă manifestă interes pentru a cincea componentă, literatura despre fenomene și împrejurări.
  • Persoanele cu extraversiune înaltă și agreabilitate înaltă manifestă interes pentru a șasea componentă, literatura despre celebrități.
  • Persoanele cu agreabilitate scăzută manifestă interes pentru a șaptea componentă, literatura satirică.
  • Persoanele cu o conștiinciozitate mare manifestă interes pentru a opta componentă, literatura care vizează evenimentele actuale.

 

Așadar, iată care este profilul cititorului în funcție de preferințele în materie de carte și cele 5 mari trăsături de personalitate:

Extraversiunea: Energie, emoții pozitive, explozivitate, asertivitate, sociabilitate și tendința de a căuta stimuli în compania altora. Extraversiunea înaltă este adesea percepută ca fiind dorința dominantă de atenție. Extraversiunea scăzută determină o personalitate rezervată, reflectorizantă.

Agreabilitatea: Cei cu o astfel de trăsătură au tendința de a avea compasiune și de a fi cooperant mai degrabă decât de a fi suspicios și antagonist față de ceilalți. Totuși, o astfel de persoană este văzută deseori ca naivă sau supusă. Persoanele cu un nivel scăzut de agreabilitate sunt adesea persoane competitive sau provocatoare, care pot fi văzute ca argumentativitate sau lipsite de seriozitate.

Conștiinciozitatea: Tendința de a fi organizată și de încredere, acționează cu respect, urmărește realizarea și preferă un comportament planificat mai degrabă decât un comportament spontan. Conștiința înaltă este adesea percepută ca încăpățânare și obsesie. Conștiinciozitatea scăzută este asociată cu flexibilitate și spontaneitate.

Stabilitatea emoțională: Tendința de a experimenta cu ușurință emoțiile neplăcute, cum ar fi furia, anxietatea, depresia și vulnerabilitatea. De asemenea, stabilitatea emoțională înaltă reflectă personalități calme și stabile, dar mai pot fi percepuți ca neinspirați sau neînfricați. Cei cu o stabilitate emoțională scăzută prezintă o personalitate reactivă și excitantă, adesea foarte dinamică, dar poate fi percepută ca instabilă sau nesigură.

Deschiderea: Apreciere pentru artă, emoție, aventură, idei neobișnuite, curiozitate și varietate de experiență. Deschiderea reflectă gradul de curiozitate intelectuală, creativitatea și preferința pentru noutatea și varietatea pe care o are o persoană. Deschiderea mare poate fi percepută ca imprevizibilă sau lipsită de concentrare. Mai mult decât atât, se spune că persoanele cu înaltă deschidere urmăresc auto-actualizarea, în mod special prin căutarea unor experiențe intense, euforice, precum skydiving, jocuri de noroc și altele. Dimpotrivă, cei cu deschidere redusă caută să obțină împlinire prin perseverență și sunt caracterizați ca fiind pragmatici și bazați pe date – uneori chiar percepuți a fi dogmatici.

Tu ce fel de cititor ești?

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE