READING

(STUDIU) SF-ul îi face pe oameni mai proști

(STUDIU) SF-ul îi face pe oameni mai proști

Ți-ar părea că-ți antrenezi imaginația cu călătoriile în spațiu, explorând planete noi, dar un studiu arată că SF-ul, din păcate, ne face mai proști, relatează The Guardian.

Studiul, publicat în Scientific Study of Literature de către profesorii Chris Gavaler și Dan Johnson, a stabilit că unii cititori consideră că SF-ul este mai puțin util pentru ei și, prin urmare, depun mai puțin efort să-l înțeleagă în timpul lecturii.

Pentru acest studiu, numit The Effect of Genre, profesorii universitari au testat 150 de participanți cărora li s-au dat două texte a câte 1000 de cuvinte. Personajul, în fiecare versiune a textului, intră într-un restaurant și interacționează cu oamenii de acolo, asta după ce mai devreme, în același text, a fost făcută publică opinia lui negativă cu privire la comunitate.

În prima versiune personajul vine să ia cina într-un spațiu real, iar în a doua versiune acesta se află la bordul unei nave spațiale locuită de extratereștri, androizi și oameni.

Participanții la studiu, după ce au citit textele, au fost întrebați dacă „s-au simțit în pielea personajului” și cât de mult efort au depus ca să înțeleagă care sunt adevăratele sentimente ale personajelor.

„Transformarea lumii reale în alta SF a redus dramatic percepția participanților asupra calității literare a textului, în ciuda faptului că aceștia au citit aceeași poveste cu același conflict și relații între personaje. În comparație cu cititorii care au avut acțiunea textului într-un cadru real, cititorii de SF au raportat o empatie scăzută în raport cu personajele și, de asemenea, au depus mai mult efort pentru a înțelege lumea din poveste decât pentru a înțelege sentimentele personajelor”, scriu profesorii.

De fapt, notează Chris Gavaler, problema nu este genul sau textul, ci însuși cititorul: „Unii, care pledează că SF-ul este un gen literar inferior, vor citi distrați un astfel de text și, prin urmare, vor pierde foarte multe detalii. Asta le scade capacitatea de înțelegere a textului. Interesant este faptul că acești cititori nici măcar nu înțeleg asta, motivând că istoria cere mai puțin efort s-o înțelegi.”

Problema este una simplă. Oamenii acordă atenția pe care cred că o merită o formă sau alta de artă sau atenția care li s-a spus că o merită. Dar tu scoți dintr-o carte ceea ce aduci, când începi s-o citești.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE