READING

Travel Books: 3 destinații literare pe care să le ...

Travel Books: 3 destinații literare pe care să le vezi în Kiev

Ce atracții turistice căutați înainte de o călătorie? Eu mereu încerc să aflu cu ce scriitori se mândrește orașul în care merg și, dincolo de istorie și arhitectură, explorez un pic și partea lui literară. Firește, nu vei putea citi tot ce a fost scris despre destinația de vacanță, însă vei putea vizita locurile legate de vreun autor cu renume mondial.

Din punctul meu de vedere, Kiev este un oraș potrivit pentru un cititor călător. Te poți plimba pe urmele marilor scriitori, poți întâlni personajele literare din opere celebre, găsi locuri de citit și cafenele ornamentate cu cărți. Vă invit să descoperiți cu mine Kiev-ul literar.

Veranda lui Bulgakov

Adresa: Andreievskyi Spusk, 13

Preț: 34 lei (50 hrivne)

Prima mea destinație a fost Casa-Muzeu în care și-a petrecut tinerețea Mihail Bulgakov. Este primul muzeu dedicat autorului și a fost deschis cu 28 de ani în urmă, iar fondatorii acestuia ani la rândul au colectat obiecte din perioada cât a fost Bulgakov acolo.

Clădirea de pe strada Andreievskyi Spusk a fost descrisă în romanul „Garda albă”, fiind casa familiei Turbin – protagoniștii romanului. Din acest motiv, în timpul excursiei am aflat soarta ambelor familii – ce s-a întâmplat aici cu membrii familiei Bulgakov, dar și cu vecinii lor fictivi.

Într-o sală special amenajată se găsesc și lucrările autorului în 33 de limbi. Dacă vreți să ajutați muzeul, puteți veni cu o carte sau face o donație. În acest caz, colaboratorii muzeului vă vor servi cu ceai cu dulceață și covrigi pe veranda casei autorului.

 PC: www.yandex.ru
  PC: www.yandex.ru

O bibliotecă altfel

Adresa: str. Vozdvijenskaya 9-19

Preț: gratuit

Kiev-ul este un oraș în care, prin magie, ești mereu nevoit să urci vreun deal. Dacă ai obosit de plimbări, poți petrece câteva ore în prima bibliotecă privată a capitalei. Botan este un loc simpatic pentru refugiu. Seamănă cu o cafenea la prima vedere, însă după câteva minute îți vei da seama că este un loc absolut special. Are două nivele și câteva săli de lectură, aici este interzis internetul și discuțiile cu voce tare.

La Botan poți veni cu cartea ta sau poți alege una din cele 2000 de cărți (în ucraineană, rusă și engleză). Ai obosit de citit? Poți servi cafea, ceai, limonadă, snack-uri sănătoase ori dormi pe un beanbag. Dacă îți dorești să iei cartea acasă, trebuie să-ți faci un abonament.

 PC: www.tripadvisor.com
  PC: www.tripadvisor.com

Pe urmele personajelor literare

Durată excursie: 3,5 ore

Preț: 68 lei (100 hrivne)

În ultimele zile la Kiev am descoperit o serie de excursii „Kiev-ul interesant” care, la un preț foarte mic, îți oferă posibilitatea să descoperi orașul altfel. Am ales excursia Pe urmele personajelor literare. Este o excursie culturală, nu neapărat literară. Afli mult despre teatrul ucrainean, arhitectura orașului. Ghidul te poartă și prin locurile în care se plimbau Ana Ahmatova cu Lev Gumilev sau unde Osip Mendelștam și-a cunoscut viitoarea soție. Din excursie am aflat că orașul a fost îndrăgit de foarte mulți scriitori și poeți renumiți – Boris Pasternak, Nicolai Gogol, Aleksandr Pușkin, Constantin Paustovski.

Din lista excursiilor puteți alege și „Pechorsk pe dos” în care cei curioși sunt conduși în ograda casei în care a trăit Ana Ahmatova.

 

Acest articol a fost scris de Doina Babcinschi pentru rubrica Travel Books.

Despre un alt Kiev, (ne)literar, citiți în următorul articol scris de Doina.

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE