READING

Travel books: Biblioteca Publică din Vancouver, Ca...

Travel books: Biblioteca Publică din Vancouver, Canada

Nu e nevoie să fii prins(ă) într-o anumită dispoziție literară pentru a merge la Vancouver Central Public Library. E suficient să o găsești pe Google Maps și să iei Sky Trenul (mijloc de transport public în Vancouver). Eu așa am făcut. Pentru orice eventualitate, eram pregătită moral de acasă că mă va aștepta o clădire impunătoare. Când am zărit-o de pe Homer Street, am grăbit instinctiv pasul.

 PC: www.yelp.ca

Arătoasă bibliotecă, așa cum îi place ochiului omului să fie. Oooo..!, și ce frumoasă aducere aminte a Colosseumului din Roma. Proporțiile arhitecturale copleșesc, iar până dai să găsești intrarea principală de după peretele masiv eliptic, ți se înmoaie genunchii.

Pe stânga, oameni relaxați care își beau cafeluța, pe dreapta – șapte etaje pline cu cărți. Creierul meu s-a cam fâstâcit la vederea unui așa database. M-au întâmpinat instalații antifurt, un birou de informare și gardieni respectuoși. Deja mă gândeam că-mi vor cere vreo două acte de identitate (așa cum se obișnuiește prin Canada), mă vor lua la întrebări, o să aștept vreo 10 minute până îmi vor da acces sau o să plătesc vreo 50 de dolari, eventual. Fac vreo doi-trei pași, nimeni nu-mi spune nimic. Mă îndrept oarecum nesigură spre rafturile înalte și, culmea, nimeni nu-mi zice nimic. Mă uit la unul, la altul, iau o carte în mână, nu țiuie nicio alarmă, nicio doamnă nu vine să mă atenționeze să nu pun mâna pe cărți sau orice alt soi de trivialități mioritice. În acel moment, am trăit din tot corpul definiția ACCESULUI LIBER.

 PC: Arhiva personală/Elena Marjineanu

Biblioteca are în componența sa diferite laboratoare dotate cu echipament tehnic care permite oricui să-și editeze videouri, să filmeze, să înregistreze muzică, să editeze fotografii, e-books, să închirieze instrumente muzicale și n-ai habar câte încă.

 PC: Arhiva personală/Elena Marjineanu
 PC: Arhiva personală/Elena Marjineanu
 PC: Arhiva personală/Elena Marjineanu
 PC: Arhiva personală/Elena Marjineanu

Cel mai greu e să decizi la ce etaj să te oprești, pentru că…poftim:

 PC: Arhiva personală/Elena Marjineanu

Baldachinele de sticlă permit luminii naturale să intre printre colonadele masive, completând spațiul cu o dispoziție imposibil de îmbietoare. Ce loc minunat pentru studenți! Buticurile cu cafea și sandvișuri sunt chiar în interiorul clădirii, iar cu așa proximități promițătoare, eu aș sta toată ziua în căutarea timpului pierdut.

 PC: www.straight.com

O altă atracție turistică la Vancouver Public Library e closetul – care s-a adeverit a fi ospitalier cu toată lumea. În Canada, toate stereotipurile și prejudecățile cad unul câte unul, ca popicele de lemn de la capătul pistei de bowling.

 PC: Arhiva personală/Elena Marjineanu

Vancouver Public Library are 21 de filiale distribuite în perimetrul orașului. În curând, va fi accesibilă publicului larg și o grădină pe acoperiș, proiectată de arhitectul peisagist Cornelia Oberlander. În total, renovările vor adăuga circa 35.000 de metri pătrați de spațiu public. Va exista un nou teatru cu 80 de locuri, o zonă de lectură liniștită, o zonă de expoziție de artă, două terase în aer liber și camere multifuncționale cu bucătărie de catering. Confortul cetățenilor e pe primul loc! Uite-așa.

 PC: www.greenroofs.com

O instituție masivă atât de bine întreținută și organizată, cu o deservire excelentă, e o sarcină uriașă și cred că acum e timpul meu să spun „chapeau bas“ tuturor bibliotecarilor care muncesc din greu pentru a oferi pământenilor literatură în masă.

 PC: www.yelp.com

Articol scris de Elena Marjineanu.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE