READING

Travel Books. Cât costă cărțile în Barcelona?

Travel Books. Cât costă cărțile în Barcelona?

Barcelona este un oraș cu o bogată istorie culturală și artistică. Despre asta scrie și un jurnalist de la ziarul spaniol El Mundo:

„Barcelona a fost construită cu cărți, nu numai cu pietre din cariera Montjuïc. A existat o perioadă când străzile marelui oraș deveniseră o bibliotecă publică. Primul lucru pe care l-a făcut Franco când a intrat în Barcelona în 1939 a fost să ardă cărțile Ateneului Enciclopedic, care împreună cu cei 25.000 membri ai săi deveniseră unul dintre cele mai active locuri din oraș”.

Un lucru este cert: cartea a făcut istorie în Barcelona. Drept dovadă, simbolurile sărbătorii Sfântului George, ocrotitorul Cataloniei, sunt trandafirii și cărțile. În această zi, potrivit tradiției, bărbații oferă trandafiri iubitelor, iar acestea la rândul lor  – o carte. Astfel, pe 23 aprilie se vând peste 1,5 milioane de cărți și 6 milioane de trandafiri!

Acum Barcelona are 60 de biblioteci publice, 13 biblioteci private și zeci de librării care vând cărți atât în spaniolă, cât și în engleză, franceză sau germană.

Unicul magazin de cărți second-hand în limba engleză din Barcelona se numește Hibernian Books. Într-o luni după amiază am ajuns la acest magazin și prima ce mi-a fost dat să văd a fost numărul mare de persoane care au intrat în librărie, dornice să găsească un autor sau o carte anume.

Librăria a fost înființată în 2004, după ce au adus peste 30.000 de cărți din Dublin. Majoritatea cărților sunt în engleză, dar putem găsi și în germană, franceză sau italiană. Prețul acestora încep de la un euro și ajung până la 500 de euro. Cele mai scumpe cărți în engleză reprezintă primele ediții ale unor autori consacrați cum ar fi: „Micul prinț” de Antoine de Saint Exupery, editată în anul 1950 (400 de euro), sau „The Naked Lunch” de William Burroughs, publicată în 1959, la preț de 500 de euro.  Sistemul acestei librării este unul simplu și destul de avantajos: persoanele își creează un cont online și pot să primească credit, dacă aduc, la rândul lor, cărți în engleză. Administratoarea evaluează starea cărților și le prețuiește, începând de la 0.15 eurocenți până la 1 euro. Astfel, clienții acumulează un credit în baza căruia își pot lua cărți de la librărie.

La Hibernian Books găsim o gamă largă de cărți pentru copii în limba engleză la prețuri simbolice: „100 happy day stories”, ediția din anul 1980, la preț de 3 euro. Rafturi speciale sunt destinate cărților vechi în care am găsit bilețele de la croitorie din anul 1959, bilete la filmul „The command” din anul 1954, precum și însemnări haioase despre returnarea cărților.

La librăriile din oraș prețul cărților este un pic mai piperat. De exemplu, „Un veac de singurătate” de Gabriel Garcia Marquez costă 24,90 euro, iar „Frații Karamazov” de Dostoievski – 39,95 euro (la Hibernian Books o puteți găsi cu 5,20 euro).

Chiar dacă Spania și, implicit, Barcelona nu sunt în topul celor mai mari devoratori de lectură, libăriile second-hand reprezintă o alternativă avantajoasă care motivează și inspiră oamenii să petreacă cât mai mult timp printre cărți, citind și cunoscând lumea.

Cei interesați de titlurile librăriei Hibernian Books pot să acceseze catalogul online AICI.

Comentarii

comentarii


Îmblânzitoare de cărți, visez să întâlnesc zorii zilei cu prințul Mîșkin și vulpea.

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE