READING

Travel Guide: Un local splendid de vizitat în Mace...

Travel Guide: Un local splendid de vizitat în Macedonia

Cum vine iarna căutăm un loc dosit să ne ascundem. Devenim țestoase care se retrag în hanorace masive ca în carapace, bem cafea sau ceai mult mai des, urmele de oameni somnoroși le purtăm pe față și mereu uităm ceva prin casa, atunci când ieșim în grabă la birou. 

Mereu mi-a părut iarna potrivită pentru citit. Răsfoitul unei cărți, urmat de un fundal în care să răsune zăpăceala unui local sau rebeliunea vântului pare un cadru din filme. Localurile care îți mai oferă și o păturică caldă sunt o comoara, cine crede la fel – mâna sus!

Azi e joi, sunt în Prilep, un oraș din centrul Macedoniei, iar proiectul care m-a adus aici mi-a pus în față și oameni mega interesanți. Miranda e o fată din Florida care a locuit trei ani în China, a vizitat 26 de țări, poartă tatuată o vulpe pe brațul stâng și cară pe toți prietenii săi la hacking. Mergem să luăm masa împreună, iar pentru că ea stă aici de doi ani, știe mult mai mult despre bucătăria locală decât mine. Miranda e un vegan devotat, așa că m-a adus la „Aura” – cel mai colorat loc din oraș.

Șeful localului e un tânăr de 24 de ani, iar pata asta de culoare care a adus-o în oraș pare să se bucure de succes. Am urcat scările ca să ajungem la terasa de sus, fiecare treaptă te face să zâmbești pentru că poartă inscripții de genu „try new things”, „use kind words” și „help others”, de asta toată lumea urcă scările încet aici, încet și zâmbăreț.

Localul te invită să citești de la primele scări, iar la etajul secundar are câteva rafturi pe care stau cărți. Am găsit un loc la terasă care ne lasă să admirăm munții și aglomerația modestă a orașului. Miranda îmi povestește despre motanul pe care l-a adoptat săptămâna trecută, cum așezată în parc își savura prăjitura și minunea roșcată s-a apropiat de ea cu ochii flămânzi. Îmbracă relatarea ei înduioșătoare cu câteva poze din telefon în care pisica urechioasă pare că te hipnotizează. M-a făcut să mă gândesc la cât de fericiți pot fi oamenii când povestesc despre pisici.

S-a apropiat șeful localului și am reușit să schimbăm câteva vorbe despre inițiativa lui. Filip spune că a vrut să creeze un loc pentru relaxare, principial cu bucătărie vegană, așa a ieșit din monotonia orașului și crede că atuurile localului său sunt atmosfera și energia. Mărturisește că administrarea localului îi ia mult timp, în echipă sunt deja 8 oameni și mereu caută să inventeze ceva nou care să-i animeze pe vizitatori. Dacă săptămâna trecută în fața Aurei se afla o statuie vie, săptămâna aceasta organizează o petrecere tematică și mai sunt și invențiile culinare care îți lasă gura apă, cu un miros de condimente și căldura unor copturi. Prețurile sunt mai mult decât modeste, pentru o masă copioasă o să scoți din buzunar 200 de dinari, ceea ce s-ar echivala cu 68 de lei.

Pereții localului te-ar face să te simți rușinat că nu ești suficient de colorat îmbrăcat, la etajul de jos ei sunt pictați cu fosfor, noaptea totul pare un spectacol. Măsuțele din lemn nu sunt foarte spațioase, de asta te integrează cumva în atmosfera familiară cu cel cu care îți împarți mâncarea, termenul de spațiu personal e altfel văzut în Macedonia.

Pe fundal răsună Bunny Wailer, urmat de câteva melodii ale lui Peter Tosh, printre care și „I am that I am”. Atmosfera e un fel de literar al anilor 2018, cu un mix de gălăgie specifică, cu trei culturi care stau la o masă, culoare și zâmbete care nu vor traduse. O scrumieră care ar trebui schimbată, un măr mușcat și o carte deschisă la primele pagini, luată de pe rafturile Aurei. Fără așteptări sau teme profunde de discuție, totul e simplu, ușor răcoros și lumină mută de soare.

Comentarii

comentarii


Sunt Vinerea lui Robinson Crusoe. Follow on Instagram @laura_mur_

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE