READING

Trupe celebre numite în cinstea unor cărți sau scr...

Trupe celebre numite în cinstea unor cărți sau scriitori

Avem o rubrică pe site-ul nostru dedicată cărților care au inspirat muzicieni. Despre asta au scris în repetate rânduri Ilona Sergheevna și Octavian Fedco. Bunăoară, despre piesele inspirate de romanul 1984, Minunata lume nouă, Divina Comedie și A Christmas Carol. Au fost muzicieni care nu s-au oprit doar la motivele literare cântate în piese, ci și la numele trupei care au fost inspirate de titlul unei cărți preferate, un pasaj reprezentativ dintr-o nuvelă sau numele unui scriitor renumit.

Celebra trupă The Doors din anii ’60 s-a inspirat din textul lui Aldous Huxley – Porțile percepției. Raiul și iadul (n.r. The Doors of Perception), care, la rândul său, a fost inspirat de poetul William Blake și Căsătoria Raiului cu Iadul.

Trupa Modest Mouse și-a ales numele după un pasaj din povestirea The Mark on the Wall semnată de Virginia Woolf. De altfel, prima povestire publicată de autoare care apare în antologia Two Stories în 1917. Solistul, Isaac Brock, explică în cartea MODEST MOUSE: A Pretty Good Read că a ales numele pe când avea doar cincisprezece ani: „Am vrut ceva care să sune complet ambiguu, care să însemne ceva pentru mine și cu care să mă pot identifica”.

Trupa Sixpence None The Richer a fost inspirată de un fragment din cartea lui C.S.Lewis – Mere Christianity. În acest pasaj un fiu cere tatălui său 6 penny (sixpence) pentru a-i cumpăra un cadou. Leigh Nash, solista, explică în cadrul emisiunii The Late Show with David Letterman că există o corelație între titlu și analogia cu „Dumnezeu care ne dăruie cadouri pentru a-l glorifica”.

Muzicianul Richard Hall a primit la naștere al doilea nume – Melville, iar părinții l-au numit dintotdeauna Moby. Aceștia i-au povestit că autorul romanului Moby Dick a fost, de fapt, strămoșul său.

Co-fondatorii trupei Rainer Maria, Caithlin de Marrais și Kyle Fischer, s-au întâlnit pentru prima dată la un atelier de scriere creativă în Madison, Wisconsin, SUA. Cei doi și-au numit trupa, mult mai târziu, în cinstea poetei Rainer Maria Rilke.

Basistul Mikey Way din trupa My Chemical Romance lucra pentru Barnes&Noble, când a descoperit cartea lui Irvine Welsh – Ecstasy: Three Tales of Chemical Romance. Fratele său mai mare și co-fondatorul trupei au sugerat adăugarea „My” la începutul titlului.

Punkerii din trupa Titus Andronicus și-au luat numele după celebra piesă semnată de William Shakespeare, una dintre cele mai sângeroase și violente lucrări dramatice ale autorului. Patrick Stickles, vocalistul trupei, explică într-un interviu pentru exclaim.ca: „Am vrut un titlu care să conecteze partea analitică și rațională a firii umane cu cealaltă animalică care vrea să vadă doar sânge și brutalitate”.

Trupa de metalcore Of Mice&Men s-a inspirat de la John Steinbeck și celebra sa nuvelă – Șoareci și oameni. Austin Carlile, solistul, explică într-un interviu: „Îți faci planuri grandioase și ele eșuează.  Jaxin Hall (n.r. basistul) și eu am avut astfel de planuri, dar n-am ajuns să le realizăm, iar acum încercăm să facem multe din ceea ce doar putem. Fără așteptări”.

Trupa de metalcore din San Diego, As I Lay Dying, au preluat titlul romanului As I Lay Dying (n.r. Pe patul de moarte) semnat de William Faulkner. Tim Lambesis, solistul, povestește într-un interviu: „Nu cred că există vreo corelație între sensul cărții și cel al trupei noastre. Este nițel depresivă, dar bine scrisă. Nu este tipul meu de nuvelă. Nouă ne-a plăcut doar numele”.

Comentarii

comentarii


Am visat aseară că mâncam alături de Monstrul Zburător de Spaghete. Mi-a întins o bere și mi-a spus s-o beau acum… cât n-am ajuns în iad. În iad berea e caldă și stripperii bătrâni. Follow on Instagram @doinafikhman

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE