READING

Turism literar. Pe urmele îndrăgitei Jane Austen

Turism literar. Pe urmele îndrăgitei Jane Austen

Jane Austen nu a fost o mare amatoare de călătorii, petrecând cea mai mare parte a vieții sale în județul Hampshire. Însă astăzi turismul Austen” poate fi considerată chiar o industrie. Există mai multe excursii tematice disponibile care cuprind locurile unde a trăit Austen, unde și-a scris romanele, precum și casele oamenilor care au jucat un oarecare rol în viața scriitoarei. Anul acesta, odată cu aniversarea a 200 de ani de la moartea îndrăgitei autoare, au apărut și mai multe lucruri legate de viața și creația ei.

Dacă dorești să îți planifici propriul turneu literar cu tematica Jane Austen” sau doar ai plăcerea să citești despre unele locuri care au avut un rol important în viața ei și au inspirat-o să scrie cele mai renumite creații, am adunat câteva dintre cele mai interesante locații în acest articol. Se pare că o lună întreagă petrecută în Marea Britanie nu va fi destulă pentru a vizita toate locurile legate de Jane Austen, așa că dacă într-adevăr îți planifici o vacanță literară, eliberează-ți un stick de memorie pentru aparatul de fotografiat pentru că te vei întoarce cu o sumedenie de fotografii și impresii.

Orașul Bath și împrejurimile lui

Evenimentele din majoritatea romanelor scrise de Jane Austen se desfășurau în comunități rurale fictive sau în cele mai frumoase părți ale Londrei, însă orașul Bath este prezentat proeminent în Persuasion” și Northanger Abbey”. Austen a trăit în Bath din 1801 până în 1805.

 PC: www.telegraph.co.uk

Astăzi în Bath există un centru tematic deschis în cinstea autoarei cu un muzeu despre viața și activitatea ei și chiar și o ceainărie. De asemenea, localnicii recomandă un audio-tur gratuit în limba engleză care te va duce pe străzile din Bath, aceleași pe care se crede că s-a plimbat chiar Jane. Mai poți călători și în satul Lacock, unde, în 1995, a fost filmat de BBC filmul Mândrie și prejudecată”.

 PC: Wikipedia/ Lacock

Următoarea destinație este Bath Assembly Rooms”, acolo unde atât Catherine Morland, cât și Anne Elliot au cunoscut dulcea speranță și amara dezamăgire.

Hampshire

Jane Austen și-a trăit primii 25 de ani din viață în satul Seventon din județul Hampshire, mutându-se doar după ce tatăl său s-a retras din munca sa de la biserică. Biserica construită încă în secolul al XII-lea, The Steventon Church, pe care o frecventa Austen cu familia (și unde tatăl ei servea ca pastor) încă există și poate fi vizitată.

Jane iubea plimbările și frecvent scria scrisori. Așa că în timp ce trăia în Steventon, ea deseori se plimba spre Wheatsheaf Hotel în North Waltham pentru a trimite scrisorile. Hotelul a fost transformat în timp într-un pub, unde te poți alinta acum cu o halbă de bere și o cină gustoasă, imaginându-ți că aștepți o scrisoare importantă. După ce au petrecut un timp în orașul Bath, Jane, Cassandra (sora scriitoarei) și mama acesteia s-au mutat într-o vilă din Chawton. Această vilă frumoasă, unde Austen a scris o parte din romanele ei, este acum Muzeul Casei lui Jane AustenCasa Chawton îi aparținea lui Edward Austen, fratele lui Jane. Acum acest conac este o bibliotecă cu o colecție de nuvele și romane scrise de femei.

Chawton House PC: www.mattingley.wordpress.com

Jane Austen a trăit doar opt ani în Chawton și a murit în Winchester la vârsta de 41 de ani. A fost îngropată la Catedrala Winchester, unde poți să-i vizitezi mormântul.

Locații de filmare

Majoritatea dintre casele în care au fost filmate diverse adaptări ale romanelor lui Jane Austen sunt deschise publicului. Am enumerat unele dintre ele mai jos, dar mai sunt încă multe de vizitat. Cele mai multe dintre aceste case au, de asemenea, istorii lungi și interesante și merită o vizită chiar și în afara legăturii lor cu creația lui Austen.
Conacul glorios din parcul Lyme din Peak District a fost reședința familiei Darcy în adaptarea din anul 1995 a cărții Mândrie și prejudecată”.

Lyme Park Estate PC: flickr.com

De cealaltă parte a Peak District poți vizita casa Chatsworth care a jucat rolul vilei Pemberley în varianta ecranizării din 2005 a romanului Mândrie și prejudecată”. La fel ca și vila din Parcul Lyme, casa Chatsworth este incredibil de minunată. Peak District, în general, este un loc extraordinar, pe unde personajul Elizabeth obișnuia să se plimbe destul de mult. Aici găsești tot felul de case vechi, sătucuri fermecătoare și priveliști uluitoare.

Chatsworth House PC: chatsworth.org

Casa Mompesson din Salisbury (nu departe de Stonehenge) a fost folosită ca locație pentru ecranizarea din 1995 a romanului Rațiune și simțire”. Este o casă clasică din secolul al XVIII-lea. Ecranizarea pentru romanul Emma”, produsă de BBC în 2009, a fost filmată la Curtea Squerryes. Acest conac din secolul al XVII-lea a fost deținut de aceeași familie pe parcursul a 300 de ani. Casa nu este deschisă publicului, însă familia are o podgorie cu o cameră de degustare.

Alte locuri

Сei care au citit Emma” probabil își amintesc de momentul de la Box Hill, atunci când Emma o insultă pe Miss Bates. Această situație o motivează pe Emma să-și examineze comportamentul și să decidă să și-l schimbe pe viitor. Acum dacă aveți nevoie de propriul moment de examinare a comportamentului” sau dacă doriți doar să admirați minunata priveliște, Box Hill este încă un loc popular printre turiști și este situat în apropierea Londrei.

Dacă acest articol te-a ajutat să-ți planifici turul literar prin Marea Britanie și ai ajuns să vizitezi unele locuri care au fost descrise mai sus sau le-ai vizitat cândva în trecut, vom fi bucuroși să aflăm mai multe despre călătoria ta!

Comentarii

comentarii


Sarcasmul este pasiunea mea. Cărțile sunt hobby-ul meu. Dragostea – frigiderul meu mereu gol. De ce gol? Păi, țin dietă.

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE