READING

(VLOG) 2017 HaiBun Reading Challenge. Ce cărți am ...

(VLOG) 2017 HaiBun Reading Challenge. Ce cărți am citit în septembrie

Astăzi discutăm despre cărțile autorilor clasici, provocarea din luna septembrie din cadrul HaiBun Reading Challenge. Noi suntem mega entuziasmate, nu doar de cărțile din această lună, dar și de faptul că ne apropiem cu pași grăbiți de sfârșitul anului și că ne-am ținut cu dinții de toate provocările.

Dar până să facem totalurile, ne concentrăm pe recenziile care ne-au fost trimise în grupul nostru de pe Goodreads.

Așadar, Gregory a citit Madame Bovary de Gustave Flaubert despre care spune că este o „reprezentare perfectă a decăderii morale și a omului în general”. Urmează câteva spoilere pe care nu le vom citi, dar per total Gregory o descrie drept o carte excelentă. 

Diana a citit Ciuma de Albert Camus și spune că este o carte ca o cafea. Amară, intensă, bună și necesară. Conținutul, mărturisește Diana, este plin de context politic și istoric (ciuma aici simbolizând și lupta rezistenței europene împotriva nazismului) și de context uman (expresia maximă a durerii umane, atât individual, cât și colectiv). Dar și cu o tentă religioasă totodată.

Ve a citit Rațiune și simțire de Jane Austen care, spune ea, redă problemele femeilor din societate ca nicio altă scriitoare. Ba chiar unele probleme le putem încadra și astăzi ca fiind acute: căsătoria din interes, obligația unei fete de a se căsători cât mai repede și cât mai bine, sentimente care nu se spun între bărbați și femei.

Pentru Anastasia a fost o lună extrem de productivă. Aceasta a citit Lupul de stepă de Hermann Hesse despre care zice că este o carte care sfîșâie sufletul la propriu, regăsindu-se în mai multe momente. Este o carte plină de simboluri combinate perfect cu psihologie. A pus-o pe gânduri în mod deosebit ideea că în fiecare din noi zace un animal.

A trecut apoi la Suflete moarte de Gogol în care, spune ea, autorul arată foarte bine mentalitatea și psihologia umană care, necătând la vremuri, nu se schimbă esențial. I-a plăcut inițial eroul Cicicov ca să-l deteste până la final pentru perfiditate și falsitate.

Iar a treia carte din lista Anastasiei a fost O viață de Guy de Maupassant care, scrie ea, deși are idei bune, nu a impresionat-o deloc, fiind atât de plictisitoare, exact ca și viața protagonistei. Este o carte despre iluzii destrămate, egoism matern și infidelitate.

Ana a citit Pe drum de Jack Kerouac. Cartea, spune ea, este scrisă într-un ritm amețitor, exact cum sunt și călătoriile personajelor, de la un capăt al Americii la altul, din dorința de a fi liberi, fără obligații și responsabilități. Cartea i-a plăcut și nu i-a plăcut. Zice că i-a lăsat un semn de întrebare cu privire la deciziile pe care fiecare ar trebui să le ia acum, azi și nu mâine.

Recenziile integrale le găsiți în grupul nostru de pe Goodreads: HaiBun Reading Challenge. Nu uitați că următoarea provocare din octombrie este să citim un thriller, horror, mistery sau crime. Găsești pe www.haibun.md și o listă de recomandări. Așteptăm să ne scrieți la final părerile voaste, iar până atunci numai lecturi faine să aveți!

Comentarii

comentarii


Un om ca o mare. Follow on Instagram @veronica_zubcu

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE