READING

Zece legi ale iubirii pe care le-am selectat din c...

Zece legi ale iubirii pe care le-am selectat din cartea lui Elif Shafak

Romanul „Cele 40 de legi ale iubirii” ne prezintă istoria unei femei a cărei viață se schimbă când începe a citi. Ella Rubinstein se cufundă în manuscrisul „Dulce blasfemie” și găsește acolo povești de ordin moral, spiritual și religios. Urme adânci mi-a lăsat și mie această carte și tocmai din acest motiv am selectat zece legi care sunt atât de simple la prima vedere, dar odată învățate ar putea îmbunătăți viața și relațiile dintre oameni:

1. Nu judeca felul în care alți oameni intră în legătură cu Dumnezeu. Fiecare are calea și rugăciunea lui. Nu ceremoniile sau rânduielile au însemnătate, ci dacă inimile noastre sunt îndeajuns de curate.

Religiile sunt asemenea râurilor: toate se varsă în aceeași mare.

2. Cele mai multe necazuri de pe lume sunt pricinuite de greșeli de limbă sau simple neînțegeri.

3. Orice ți s-ar întâmpla în viață, oricât de îngrijorătoare ar putea părea lucururile, nu păși pe tărâmul deznădejdii. Fii recunoscător pentru tot (chiar și atunci când totul nu merge bine).

Nu e niciodată prea târziu să te întrebi: Sunt pregătit să schimb viața pe care o trăiesc? Sunt pregătit să mă schimb pe dinăuntru?

4. Încearcă să nu te împortivești prefacerilor care se abat asupra ta. Lasă viața să curgă prin tine. De unde știi că fața cu care te-ai obișnuit e mai bună decât cea care o să vină?

Acolo unde e iubire, trebuie să fie și durere.

5. E ușor să iubești un Dumnezeu desăvârșit, fără pată și fără greșeală. Mult mai anevoios este să-ți iubești semenii cu metehnele și cusururile lor.

Iubirea e apa vieții. Iar cel ce iubește e un suflet de foc. Lumea se învârte altfel când focul iubește apa.

6. Dacă vrei să schimbi felul în care se poartă ceilalți cu tine, ar trebui să schimbi mai întâi felul în care te porți tu cu tine. Până când nu înveți să te iubești, pe deplin și cu adevărat, nu ai cum să fii iubit.

7. Nu face rău. Nu bârfi pe nimeni pe la spate – nici măcar o vorbă aparent nevinovată. Vorbele care ne ies din gură nu pier, ci sunt păstrate veșnic în întinderea necuprinsă a lumii și se vor întoarce la noi, la vremea cuvenită.

Lumea asta era plină de oameni însetați de bogăție, cinstire ori putere. Cu cât dobândeau mai multe, cu atât păreau să aibă mai multă nevoie de ele. Nu-și dădeau seama că deveneau robii lucrurilor după care tânjeau.

8. Dacă vrei să-ți întărești credința, trebuie să-ți înmoi inima. Pentru ca să-ți fie credința tare ca piatra, inima trebuie să-ți fie moale ca pana.

Nici un strop de bunătate sau grăunte de răutate nu vor rămâne până la urmă neplătite.

9. Răbdarea nu înseamnă să înduri smerit, ci să ai vederea îndeajuns de ascuțită ca să te încrezi în dezlegarea din urmă a unei întâmplări. Ce înseamnă răbdarea? Înseamnă să te uiți la ghimpe și să vezi trandafirul, să privești noaptea și să vezi revărsatul de ziuă.

10. O viață fără iubire e lipsită de însemnătate.

Pentru fiecare există un timp când să iubească și un timp când să moară.

Comentarii

comentarii


Îmblânzitoare de cărți, visez să întâlnesc zorii zilei cu prințul Mîșkin și vulpea.

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
CUNOAȘTE-NE